Strádající Čína se bojí Trumpova návratu. Exprezident hrozí další obchodní válkou

Pravděpodobný republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v kampani rád zdůrazňuje, že by byl na Čínu tvrdý.

Pravděpodobný republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v kampani rád zdůrazňuje, že by byl na Čínu tvrdý. Zdroj: Profimedia

Kromě domácích hospodářských starostí čínské vedení a tamější investory stále více straší i jedno zahraniční riziko: návrat Donalda Trumpa do Bílého domu. Peking rozhodně nemá s Washingtonem dobré vztahy ani v éře Joea Bidena, který se snaží brzdit hlavně technologický rozvoj asijské velmoci. Trump k tomu ale Číně hrozí novými rozsáhlými dovozními cly v období, kdy ji podle prognóz Mezinárodního měnového fondu (MMF) čeká ekonomický útlum.

Čína se v poslední době noří do stále větších potíží. Trápí ji pokles akcií, nekončící potíže na realitním trhu, slabá průmyslová aktivita i nezaměstnanost mladých. Odborníci přitom nečekají, že by se hospodářství země v dohledné době zotavilo, a Peking zjevně při řešení potíží tápe. Tento týden oznámil, že přijde s akčním plánem na přilákání zahraničních investic, které loni poklesly pod úroveň roku 2021. Jenže takové kroky vláda slibuje už měsíce.

Další čtyři roky stagnace

MMF aktuálně předvídá, že čínská ekonomika letos poroste tempem 4,6 procenta. Loni to přitom bylo 5,2 procenta a už tento výkon výrazně zaostával za dlouhodobým průměrem. V dalších letech nejspíš bude ještě hůř, pro rok 2028 MMF odhaduje růst na 3,4 procenta. Čínská stagnace se tak nejspíš bude překrývat s téměř celým funkčním obdobím příštího amerického prezidenta, který vzejde z listopadových voleb. A Peking si je vědom toho, že jejich výsledek může kondici čínského hospodářství ovlivnit.

„Nejčastěji kladené otázky mezi místními investory se týkají toho, jaké důsledky by pro Čínu mělo, pokud by se Donald Trump stal příštím americkým prezidentem,“ citoval Bloomberg ekonomy banky Goldman Sachs, kteří se nedávno sešli se svými klienty v Pekingu a Šanghaji.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat