Lídryně finské ligy nebo dravé mládí. Kdo se ukáže pod Ještědem?

Foto: Česká hokejová reprezentace žen

Poprvé se v rámci seriálu Euro Hockey Tour představí před vlastními fanoušky. České hokejistky už ve čtvrtek 8. února vyjedou na svou premiéru v liberecké Home Credit Areně. Kromě stálic nechybí v sestavě mladé talenty a naděje. Kdo se ukáže na severu Čech a zabojuje o své místo v nominaci na dubnové mistrovství světa?

Národní tým žen zatím prožívá skvělou sezonu. Na mezinárodní scéně pravidelně boduje, v sezoně zatím pouze dvakrát prohrál, a to pokaždé s výběrem Finek. Nyní svou formu mohou české reprezentantky stvrdit v Podještědí, kde si ve finálovém fázi turnaje WEHT mohou zajistit prvenství v celé sérii. 

Do Liberce zavítá čtveřice hráček působící v mužské obdobě NHL, tedy v zámořské soutěži PWHL. Dále pak nechybí stálice hrající na severu Evropy, čerstvé stříbrné medailistky do 18 let, nebo hokejistka z domácí ligy. 

PWHL: Češkám vládne Vanišová

V kanadsko-americké soutěži působí pětice českých hráček: útočnice Kateřina Mrázová, Tereza Vanišová a Denisa Křížová a obránkyně Aneta Tejralová a Dominika Lásková. Poslední jmenovaná se ale do Liberce nakonec kvůli zranění nepodívá.

Aktuálně se nejvíce daří Tereze Vanišové, která v osmi duelech za Montreal sesbírala sedm bodů (1+6). Druhá v kanadském bodování z Češek je Kateřina Mrázová (2+1) hrající za Ottawu, kterou mimo jiné trénuje koučka národního týmu Carla MacLeodová. Svou premiérovou trefu slavila i obránkyně a nynější kapitánka reprezentace Aneta Tejralová, která se v dresu stejného celku prosadila v nedělním duelu proti New Yorku. První body zapsala i Denisa Křížová z Minnesoty, dvakrát asistovala. 

Tereza Vanišová.

Tereza Vanišová. | Foto: Český hokej

Švédská liga: Stříbrné medailistky v popředí, Peslarová nechybí v gólmanské špičce

Hned 13 nominovaných hráček působí ve švédské SDHL lize. Nejproduktivnější postavou tamní soutěže z českých hokejistek je 17letá Adéla Šapovalivová z MoDo. Stříbrná medailistka z lednového světového šampionátu do 18 let má na kontě 27 bodů (11+16) za 29 duelů. 

Výraznou roli pak zastává v Brynäs obránkyně Sára Čajanová, jež patří mezi nejlepších deset nahrávaček soutěže. U gólu asistovala už jednadvacetkrát a připsala ještě tři branky. Ve stejném klubu v posledních zápasech válí i útočnice Noemi Neubauerová. V duelu s Leksand pomohla svému celku k výhře 3:2 po nájezdech úspěšným pokusem v osmé sérii, v duelu s Frölundou se prosadila dvakrát, stejně tak v duelu s HV71. 

Stejný dres ještě obléká brankářka Klára Peslarová, která drží úspěšnost nad hranicí 93 %, což z ní činí aktuálně druhou nejúspěšnější gólmanku soutěže. I zbylé dvě nominované brankářky působí ve švédské lize. Blanka Škodová v průběhu sezony změnila působiště a z Helsinek přešla do stockholmského AIK. Krajanka Viktorie Švejdová nastupuje za SDE HF, kde působí již druhým rokem. Pro ni bude navíc turnaj v Podještědí speciální, jelikož pochází z Liberce, a ještě před odchodem do Švédska působila u Bílých Tygrů.  

Z regionu v severních Čechách pochází i 17letá Tereza Plosová. Mladá útočnice nastupovala za dorostenecký výběr jabloneckých Vlků nebo právě i mládežnické a ženské kategorie Bílých Tygrů. Před novou sezonou přestoupila do Djurgårdenenu, kde patří mezi tři nejproduktivnější hráčky týmu. Za 13 zápasů posbírala osm gólů a 14 asistencí. Ani ona nechyběla na úspěšném stříbrném šampionátu osmnáctky.  

Tereza Plosová

Tereza Plosová | Foto: iihf.com

Finská liga: Pejzlová je zpět a pokračuje v nastoleném rytmu 

Pauza na ni nebyla znát. Michaela Pejzlová v prosinci za národní tým v seriálu WEHT ve Faulunu ani za IFK Helsinki vůbec nenastoupila, přesto hned po návratu válí. Celkově už má na kontě 68 bodů za 29 gólů a 39 asistencí a je na vrcholku kanadského bodování finské ženské soutěže. 

V kanadském bodování ligy se daří i 18leté Tereze Pištěkové, která je na 16. místě s 32 body (8+24). V Liberci se kromě Pištěkové ještě představí i spoluhráčka z Hämeenliny Barbora Juříčková. Mladá útočnice se také podílela na lednovém stříbrném úspěchu. Zároveň je nejmladší hráčkou aktuálního výběru MacLeodové. 

Čtvrtou hráčkou z finské soutěže je útočnice Anna Kalová. Hokejistka působící v RoKi za 18 zápasů posbírala 25 bodů (15+10) a je nejproduktivnější ze svého týmu. 

Tahounka Příbrami naskakuje i v juniorce s vrstevníky 

Je jedinou povolanou hráčkou z tuzemské soutěže. Lucie Gruntová si v letošním sezoně svými výkony řekla už o prosincové WEHT ve Švédsku. Nyní se 19letá útočnice předvede na domácí akci. Hokejově nastupuje v ženské extralize za Příbram, kde ve 12 zápasech zapsala už 50 bodů za 24 gólů a 26 asistencí. Mimo jiné působí v juniorce Klášterce nad Ohří, kde nastřádala 12 bodů (4+8). 

Foto: Jakub Knap, hcsokolov.cz

Nominace žen na WEHT v Liberci

Brankářky:
Klára Peslarová (Brynäs IF, Švédsko), Blanka Škodová (AIK Stockholm, Švédsko), Viktorie Švejdová (SDE Hockey, Švédsko).

Obránkyně:
Sára Čajanová (Brynäs IF, Švédsko), , Daniela Pejšová (Luleå HF, Švédsko), Tereza Radová (Leksand IF, Švédsko), Klára Seroiszková (HV71, Švédsko), Aneta Tejralová (Ottawa, PWHL), Andrea Trnková (Rensselaer Polytech In., NCAA), Karolína Kosinová (SDE HG, Švédsko).

Útočnice:
Lucie Gruntová (HC Tygři Klášterec), Barbora Juříčková (HPK Naiset, Finsko), Anna Kalová (Rovaniemen Kiekko, Finsko), Denisa Křížová (Minnesota, PWHL), Kateřina Mrázová (Ottawa, PWHL), Noemi Neubauerová (Brynäs IF, Švédsko), Kristýna Pátková (Linköping HC, Švédsko), Michaela Pejzlová (IFH Helsinky, Finsko), Tereza Pišteková (HPK Naiset, Finsko), Tereza Plosová (Djurgardens IF, Švédsko), Adéla Šapovalivová (MoDo Hockey, Švédsko), Agáta Sarnovská (Leksand IF, Švédsko), Tereza Vanišová (Montreal, PWHL).

Realizační tým:

Generální manažerka: Tereza Sadilová
Hlavní trenérka: Carla MacLeodová
Asistenti trenérky: Jan Lucák a Dušan Andrašovský
Trenér brankářů: Pavel Liehman
Kondiční trenérka: Lucia Kordíková
Fyzioterapeuti: Marie Šťastná a Tomáš Kučera
Doktor: MUDr. Martina Kučerová
Kustodi: Karolína Kovářová a Marcel Krejsa

Program WEHT v Liberci

Středa 7. února:
14:30 Švédsko – Finsko
18:00 Švýcarsko – Německo

Čtvrtek 8. února:
14:30 Švýcarsko – Finsko
18:00 Německo – Česko (ČT sport plus)

Pátek 9. února:
14:30 Švédsko – Švýcarsko
18:00 Finsko – Česko (ČT sport plus)

Sobota 10. února:
13:30 Německo – Švédsko
17:00 Česko – Švýcarsko (ČT sport plus)

Neděle 11. února 2024:
11:00 Finsko – Německo
14:30 Česko – Švédsko (ČT sport plus)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz