Hlavní obsah

ANALÝZA: Zadinovy Pardubice jsou méně nebezpečné než Varaďovy. Více však doplácí na absenci klíčových hráčů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v sezoně skončily ve dvou zápasech po sobě zcela bez bodu. I tak Pardubice nadále vedou hokejovou extraligu. Nový trenér Marek Zadina, jenž nahradil Václava Varaďu, má za sebou osm odkoučovaných střetnutí. V čem změnil herní projev Dynama? Na to se web Sport.cz zaměřil v analýze.

Foto: David Taneček, ČTK

Marek Zadina vedl jako hlavní kouč Dynamo v osmi zápasech

Článek

Pardubice pod Zadinou vyhrály pět z osmi utkání a nejsou tak dominantní jako pod Varaďou. V jeho případě ale šlo pochopitelně o větší vzorek zápasů. V očekávaných gólech v přepočtu na 60 minut hry kleslo Dynamo ve hře pět na pět z hodnoty 2,6 na 2,1, tedy o půl gólu méně.

Východočeši se značně zhoršili také v kvalitě střelby. Pod bývalým koučem patřili k mírnému nadprůměru. Téměř 6,2 procenta všech pardubických střel bylo s vysokou nebezpečností. Pod Zadinou tato hodnota klesla téměř o polovinu na 3,3 procenta. Za posledních osm soutěžních utkání se jedná o vůbec nejhorší číslo mezi všemi extraligovými kluby.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Kladno 1:0 (18. Hájek)Video: Tipsport Extraliga / BPA

Na obranu Zadinových Pardubic je třeba dodat, že týmu chybí stěžejní hráči. Především ztráty Martina Kauta a hlavně Lukáše Sedláka jsou obzvlášť citelné. Sedlák v letošní sezoně vynechal celkem šest utkání a Dynamo padlo hned ve čtyřech z nich. Kapitán Východočechů má zkrátka na hru svého celku velký vliv. Pardubice s velkou pravděpodobností skončí v základní části nejhůře druhé, ale hra bez Sedláka je pro Dynamo pomyslným zdviženým prstem.

Góly Martina Kauta a Lukáše Sedláka

V čem Pardubice narážejí zatím nejvíce, je přechodová část. I na té se samozřejmě projeví absence zraněných hráčů. Pod Varaďou byly Pardubice v kontrolovaných vstupech do útočného pásma čtvrtým nejlepším týmem soutěže, pod Zadinou jsou nejhorší. V číslech to znamená, že za 60 minut hry při hře pět na pět má Dynamo 32,7 kontrolovaného vstupu, pod Varaďou to bylo 40,9. V útočném pásmu se naopak Zadinovy Pardubice snaží kotouč držet o něco více.

Východočeši jsou také při napadání méně aktivní v soubojích a daleko více se snaží napadat hokejkou, tím je myšleno zachytávání soupeřových rozehrávek hokejkou či dobrým postavením hráče. V obranné zóně pak Dynamo soupeřům povoluje více nebezpečných střel než dříve. Lépe ale brání předbrankový prostor a nedovoluje soupeřům trávit hodně času na puku.

Foto: Sport.cz

Projekce Libora Hájka

Na tom má velký podíl posila do obrany Libor Hájek, jehož zažili oba trenéři. Za Varadi dostával Hájek na ledě poněkud více času, Zadina mu jeho ice time zkrátil. Někdejší bek New Yorku Rangers patří k lepším bekům v produktivitě i při bránění, zatím se ale jen málo zapojuje do tranzice.

Otázkou je, do jaké míry tyto změny souvisejí s preferovaným stylem nového kouče Marka Zadiny. Je možné, že kvůli absenci Sedláka, Kauta, ale v minulých zápasech také Hyky či Zohorny musel svůj styl mírně upravit, aby lépe seděl hráčům, které má k dispozici.

Václav Varaďa neměl Sedláka k dispozici pouze ve dvou zápasech, oba Pardubice prohrály (19. listopadu 2:3 s Libercem a 24. listopadu 3:4 po prodloužení s Brnem). Kaut Varaďovi chyběl v prvních osmi kolech a Dynamo v těchto případech prohrálo jen dvakrát, pokaždé však po samostatných nájezdech. Na druhou stranu se však Varaďa nikdy nemusel potýkat s tím, že by mu dvě hlavní hvězdy vypadly naráz.

Reklama

  Pardubice - Třinec dnes 19 : 00
20240428T19 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec