Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Koalice balancuje mezi soudržností a bojem o voliče

Foto: Marie Dámková, Deník N
Foto: Marie Dámková, Deník N

Nečekané jmenování zmocněnce pro euro vyvolalo spory v koalici. A ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že chce „v řádu dnů“ přidat HHC na seznam zakázaných látek. Proč to nejspíš nebude stačit?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Pointu N sepsal Adam Hecl. O konfliktu kolem nového zmocněnce píše Jan Tvrdoň.

Napětí v koalici kvůli zmocněnci pro euro

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) dnes jmenoval zmocněnce pro vstup do ERM II a přijetí eura, stal se jím ekonom Petr Zahradník. Ten by měl podle ministra pomoci s vysvětlováním, proč je přijetí maastrichtských kritérií, které jsou nezbytné pro přechod k euru, v zájmu Česka.

„Věřím, že díky novému zmocněnci budeme schopni reagovat na hlavní námitky z řad odborné veřejnosti a vysvětlit co nejvíce občanům, že co nejrychlejší plnění všech maastrichtských kritérií, k čemuž se ostatně vláda zavázala ve svém programovém prohlášení, je v zájmu Česka,“ řekl k tomu Dvořák.

Jeho nečekaný krok vnesl velké napětí do vlády. Představitelé dalších koaličních stran si stěžují, že s nimi Dvořák tuto věc neprobral. Část to má za plácnutí do vody, někdo v tom vidí útok na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější