Zvýšená hladina Labe opět uzavřela silnici do Dolního Žlebu

foto Ilustrační foto - V Děčíně otevřeli silnici do Dolního Žlebu, která byla kvůli vysoké hladině Labe zavřená od 22. prosince 2023, 11. ledna 2024. PC

Děčín - Zvýšená hladina Labe na první stupeň povodňové aktivity dnes večer opět uzavřela silnici do Dolního Žlebu. Naposledy byla uzavřená od 22. prosince do 11. ledna. Je to jediná silnice, která v současné době do děčínské místní části vede. Obyvatelé jsou tak odkázaní na železnici. Město do místní části přesunulo hasičskou techniku, jeho zástupci o tom dnes večer informovali na facebooku.

O zaplavení komunikace místní obyvatele s předstihem informovali strážníci. Obyvatelé Dolního Žlebu jsou na zaplavenou silnici zvyklí. Počítají také například s tím, že nebude vyvážen odpad nebo nebude možné zásobovat místní restaurace. V minulosti šlo při zaplavení silnice pro zásobování obce využívat pískovcovou cestu vedoucí lesem. Teď je poškozená po přívalových povodních.

Děčínská radnice nechala postavit protipovodňovou zeď u Parolodi a uzavřela průjezd pod Tyršovým mostem. Podle prognózy hladina v následujících dnech nepřekročí druhý stupeň. Bdělost, tedy první povodňový stupeň platí na Labi také v Litoměřicích.

Hladiny řek v hradeckém kraji dál klesly, bdělost zůstává na čtyřech místech

Hladiny řek v Královéhradeckém kraji dnes dál klesaly. První povodňový stupeň, tedy bdělost, vpodvečer zůstával na čtyřech místech. Dnes ráno byly povodňové stupně na osmi profilech, z toho třetí povodňový stupeň platil na Labi pod přehradou Les Království a ve Stanovicích u Dvora Králové nad Labem, vyplývá z dat Povodí Labe.

"Průtoky na horních úsecích zasažených toků budou nadále klesat. Na středním Labi očekáváme kulminace při překročení prvního stupně povodňové aktivity," uvedl v odpolední zprávě k situaci vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Kvůli zvýšené hladině Orlice policie dnes ráno uzavřela zaplavenou silnici II/298 vedoucí z Třebechovic pod Orebem do Krňovic na Hradecku a dál do Býště. Řidiči mohou zaplavenou silnici minout například objížďkou přes Běleč nad Orlicí. Část dne byla kvůli záplavě uzavřena také silnice třetí třídy mezi Vysokou nad Labem do Opatovicemi nad Labem.

První povodňové stupně byly dnes k 18:00 na soutoku Labe s Orlicí v Hradci Králové, na Labi pod přehradou Les Království a ve Stanovicích a na Orlici v Týništi nad Orlicí.

Povodí Labe dnes dál snížilo odtoky vody z přehrad. U přehrady Les Království téměř z 100 metrů krychlových vody za vteřinu na 55 metrů krychlových. U přehrady Labská ve Špindlerově Mlýně odtok klesl z pondělních 25 metrů krychlových za vteřinu asi na sedm metrů krychlových.

V sousedním Libereckém kraji byla při setrvalém poklesu na prvním povodňovém stupni Jizera v Železném Brodě. V Pardubickém kraji bylo dnes vpodvečer na hranici prvního a druhého stupně Labe v Němčicích a na prvním povodňovém stupni bylo Labe v Přelouči.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 3.05.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je pátek 3. května 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď