fbpx

Výroba svíček doma – co budete potřebovat?2

Světlo svíček umí zaručeně navodit příjemnou a pohodovou atmosféru. Je ovšem známo, že klasické parafínové svíčky nejsou k životnímu prostředí příliš šetrné. Seznamte se s přírodními vosky, ze kterých si můžete svíčky vyrobit hravě i vy sami doma.

Foto: Unsplash.com, Carolyn V

Přírodní vosky na svíčky

K výrobě svíček se používají hlavně sójový a kokosový vosk. Neobsahují živočišné složky, pesticidy, herbicidy ani toxické látky a žádné škodliviny nevylučují ani při hoření. Navíc jsou zcela biologicky odbouratelné. A nemusíte se bát ani toho, že by tyto svíčky při tání voněly po sóji a kokosu.

Výroba sójové svíčky

Sójový vosk je pro domácí výrobu svíček jako stvořený. Má totiž nízkou teplotu tání a díky své bílé barvě je vhodný i na obarvení přírodními barvivy. Svíčky ze sójového vosku mají i další výhodu – tento vosk je totiž rozpustný ve vodě, takže pokud náhodou převrhnete svíčku na váš oblíbený ubrus, půjde z něj velmi jednoduše odstranit.

Reklama

Díky své jemnější struktuře se nehodí na vyrábění stojacích svící, leda byste ho nakombinovali s tvrdým voskem (například z palmového oleje). Využijete ho tedy spíše pro výrobu čajových kontejnerových svíček.

Výroba svíčky z kokosového vosku

Kokosový vosk je kalenou verzí známého kokosového oleje. Je také dost měkký, proto se doporučuje ho míchat s jinými přírodními vosky. Často se setkáme i s kokosovo-sójovým voskem, který má nízkou teplotu tání a vyšší viskozitu, tím pádem je také vhodný pro výrobu kontejnerových svíček.

V nabídkách e-shopů najdete celou řadu dalších přírodních vosků. Ty se ovšem v dnešní době častěji využívají pro výrobu přírodní kosmetiky. Jde například o:

  • Včelí vosk
  • Konopný vosk
  • Jojobový vosk
  • Olivový vosk
  • Mandlový vosk
Foto: Unsplash.com, Carolyn V

Výroba domácích svíček

Díky přírodním voskům je výroba svíček opravdu velmi jednoduchou záležitostí, které vám zabere cca 30 minut. Nejkrásnější na tom je, že se můžete rozhodnout, jak přesně vaše svíčka bude vypadat a jak bude vonět.

Co budete potřebovat:

  • Přírodní vosk
  • Nádobky na výrobu svíček – zavařovačky, skleničky od jogurtů, vyřazené skleničky nebo hrníčky, případně si můžete koupit sklenice už přímo s knotem.
  • Knoty s plíšky – prodávají se v různých délkách. Pokud chcete použít na svíčku větší nádobu, raději do ní dejte knotů více (do řady nebo trojúhelníku). Je možnost si knot i vyrobit – v tom případě delší knot nastříháte na požadované délky, nemočíte v roztopeném vosku, narovnáte na podložce a necháte ztuhnout a protáhnete kotvícím plíškem.
  • Kolíčky na prádlo – pro přichycení knotů v nádobě při tuhnutí vosku.
  • Džezva, hrnec s dvojím dnem nebo hrnce pro parní lázeň
  • Esenciální oleje – v případě, že chcete, aby vaše svíčka i voněla. Použijte buď jen jednu vůni nebo si udělejte svůj oblíbený mix.
  • Sušené bylinky nebo plody – ty mohou svíčku krásně ozdobit.
  • Jídelní hůlky, pletací jehlice – zkrátka nějaký nástroj na promíchání vosku.
  • Utěrky nebo ručníky – na obalení sklenic při chladnutí vosku, aby k němu nedošlo příliš rychle a tím pádem nepopraskal.
Foto: Unsplash.com, Carolyn V

Jak na to:

  1. Rozpusťte vosk ve vodní lázni, džezvě nebo v hrnci s dvojitým dnem. Jednou za minutu vosk promíchejte, dokud se nerozpustí. Bude to trvat cca 5 minut. Vosk rozpouštějte postupně – dejte do hrnce malé množství vloček, až se rozpustí přidejte další a tak dále.
  2. Připevněte plíšky na dno nádobek. Jednoduše namočte plíšek v roztopeném vosku, dejte ho do středu nádoby a chvíli ho podržte jehlicí nebo hůlkou dokud neztuhne.
  3. Jemně knot narovnejte a připevněte ho kolíčkem. Jednoduše knot přicvaknete a kolíček „položíte“ na sklenici tak, aby by knot ve vzpřímené poloze.
  4. Do vosku nakapejte esenciální oleje, případně přidejte i sušené bylinky a vše promíchejte jehlicí. Oleje se musí přidávat až v tuto chvíli, aby se při vaření nespálily.
  5. Odměrkou nebo jinou malou nádobkou nalijte vosk opatrně do skleniček. Pokud máte džezvu, půjde vám to sní nejlépe díky jejímu „zobáčku“.
  6. Zabalte sklenice do utěrek, aby vosk nechladl moc rychle a nepopraskal.
  7. Svíčky nechejte odpočívat asi 24 hodin, aby pořádně ztuhly. Dejte pryč kolíčky, zkraťte knoty asi ne jeden centimetr nad povrch ztuhlého vosku.
Foto: Unsplash.com, Carolyn V

A pak si už jen můžete užívat příjemné světlo svých vlastnoručně vyrobených svíček!

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.