Čiperova vila ve Zlíně osiřela, děti v nouzi získaly nové zázemí v Mladcové

  8:58
Děti, které se ocitly v kritické situaci, najdou bezpečné zázemí a pomoc v nově zrekonstruovaném domě na Mladcové ve Zlíně. Sociální služba, která se jim věnuje, se sem přestěhovala z historické Čiperovy vily.

Když Dominik Čipera předával svou rodinnou vilu do správy Baťova podpůrného fondu, přál si, aby ji příští generace využívaly pro sociální účely. Psal se rok 1947 a až do těchto dnů se jeho přání dařilo naplňovat. Nyní se však tato etapa existence budovy, která je rozsahem a počtem pokojů nejhonosnější a největší obytnou vilou ve Zlíně, uzavírá.

„Architektonicky je to nádherná stavba, pracujeme ale s dětmi, které jsou v bezprostředním ohrožení života nebo zdraví, a potřebujeme jim nabídnout bezpečný prostor v běžných podmínkách. A tomu historická vila neodpovídá,“ řekl ředitel Poradenského a krizového centra Marek Mikláš.

Dětské centrum ve Zlíně se z historické Čiperovy vily přestěhovalo do nově upravených prostor rodinného domu v Mladcové. (leden 2024)

Centrum sdružuje několik sociálních služeb, které se postupně z vily stěhovaly na různé adresy ve městě. Ta prostorově nejnáročnější odešla jako poslední - zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Zlínský kraj, který centrum zřizuje, pro ni od radnice odkoupil budovu někdejších jeslí v části Mladcová a kompletně ji zrekonstruoval.

„Byl tady problém se statikou anebo řešením únikových cest, ale podařilo se to,“ popsala náměstkyně hejtmana odpovědná za sociální služby Hana Ančincová. „Jde o investici za čtyřiadvacet milionů korun, které šly z rozpočtu kraje.“

Ve dvou podlažích vznikly dva samostatné byty, každý pro čtyři děti a odpovídající počet odborníků, kteří se jim věnují v nepřetržitém provozu. Dětské pokojíčky jsou ale natolik variabilní, aby mohly nabídnout soukromí, nebo naopak zázemí pro početnou sourozeneckou skupinu.

Čiperova vila bude patřit kultuře, potomky šéfa Baťových závodů to těší

„To je hodně důležité, protože nikdy nevíme, jaké děti se k nám dostanou,“ vysvětlil Mikláš. „Když přijdou tři kluci a jedna holka, přesuneme postel a z dvoulůžkových pokojů bude jedno a třílůžkový.“

Zařízení dokáže přijmout dítě kdykoliv ve dne i v noci a zajistit mu bezpečí, odbornou péči i lidské přijetí. Určené je pro děti od narození do 18 let, pro ty nejmenší je ale v kraji zajištěná síť přechodných pěstounů, a tak se v zařízení počítá spíše s dětmi, které už odrostly batolecímu věku. V posledních letech pečovali v průměru o padesát dětí ročně. „Loni jsme ale měli třicetiprocentní nárůst,“ upozornila Ančincová.

Opatrně se ptejte a poraďte se. Co dělat, když je ve vašem okolí týrané dítě

Podle Mikláše se častěji než dřív stává, že se na centrum obrátí samotné děti kolem puberty.

Ze zákona může dítě v centru zůstat maximálně rok, obvykle se ale jejich pobyt počítá na týdny, během kterých tým odborníků řeší jejich situaci. V ideálním případě pomohou stabilizovat situaci v rodině natolik, že se do ní dítě může vrátit. Pokud se podmínky v rodině změnit nepodaří, odcházejí děti z centra k pěstounům či do dětských domovů, které jim nahrazují dlouhodobý domov.

Kapacita služby zůstala na jedenácti lůžkách, osm jich je na nové adrese v Mladcové, další tři pak v jednom z běžných bytů ve Zlíně. Zařízení provozuje ještě poradenské pracoviště, centrum náhradní rodinné péče a intervenční centrum, které sídlí U Náhonu. Sociálně aktivizační služby a krizová pomoc mají zázemí v sousedství městského divadla. Pracoviště jsou také v Kroměříži, Uherském Hradišti a Vsetíně.

Co bude s Čiperovou vilou?

Bývalý šéf Baťových obuvnických závodů a starosta Zlína si nechal rodinnou vilu postavit v roce 1942 podle návrhu architekta Vladimíra Karfíka. Když se po válce chopili moci komunisté, předal ji fondu a odešel do Kanady. Dosud ji vždy obývaly děti, nejdelší byla etapa kojeneckého ústavu. Přesto se některé části, například vstupní hala nebo ředitelská místnost, dochovaly v původním stavu.

Budova je postavená ve stylu racionálního klasicismu 30. let, vycházejícího z architektonické moderny, a díky cihlám ve fasádě má podobu anglického sídla, které je precizně zasazené do okolního parku. Nyní ji čeká oprava a proměna na kulturní a kreativní centrum, kraj tady plánuje investovat 190 milionů korun. Poprvé v historii se tak otevře veřejnosti.

„Bude to prostor, který umožní koncentrovat na jednom místě vzdělávání v oblastech důležitých pro kreativní průmysly, jako jsou užité umění, design, audiovize, sklářství nebo práce se dřevem,“ nastínila krajská radní pro oblast kultury Zuzana Fišerová.

Mohou se zde konat výstavy či tvůrčí soustředění a patrně vznikne i expozice zlínské architektury první poloviny 20. století.