6. 2. 2024 09:48 − 2426× − 0

Švédský koncernový duel

Švédský šampionát o víkendu ukončil svou zimní dvoudílnou část a teď jej čeká tříměsíční pauza.

Per-Gunnar Andersson po sérii mistrovských titulů vloni další do sbírky nepřidal a letos už s Fiestou Rally2 na soutěžní tratě nevyrazil. Úvodního podniku se zúčastnil alespoň se slabší historickou dvoukolkou Toyota Corolla E110, ale do Sandvikenu už nedorazil vůbec. Barvy americké značky tak ve švédském mistrovství hájí ze špičky jen Kalle Gustafsson. Vloni se s novou Fiestou Rally2 objevil ve třech letních mistrovských soutěžích a pokaždé se vešel mezi pětici nejrychlejších. Teď s tímto autem vyrazil i na zasněžené cesty, ale na šotolinové výsledky zatím navázat nedokázal. Hälsingerallyt pro Gustafssona skončila velmi rychle, havárií ve druhé zkoušce. Teď ve Vinterpokalem si dvaadvacetiletý pilot počínal lépe a skončil šestý. Zbytek špičky mistrovství vsází na techniku z koncernu Volkswagen AG a tak se i druhá letošní rally nesla v duchu duelu posádek v Polech GTI R5 s těmi ve Fabiích různých generací. Úřadující mistr Patrik Flodin svůj Volkswagen už v druhé zkoušce úvodní rally zahrabal do sněhu a na dobrý výsledek mohl zapomenout. Naštěstí se jeho parťákovi ze stáje GK Door Team Sweden dařilo lépe. Teď ale Dennis Radström musel jako lídr mistrovství ostatním čistit trať.

Úvodní zkouška se tak stala kořistí nejsilnějšího zástupce konkurenční značky Škoda. Jak Fredrik Ahlin výborně zvládnul první zkoušku, tak se mu nepovedly další dvě. Z vedoucí příčky se pilot Fabie Rally2 evo propadl s takřka dvacetivteřinovou ztrátou na čtvrté místo. Stejně jako minule se v druhé půlce rally musel utkat s Tomem Kristenssonem. Někdejší juniorský mistr světa se po loňské neúspěšné misi v Evropě letos stáhnul na domácí scénu a v první rally s Fabií RS Rally2 obsadil třetí místo právě za Ahlinem. V půlce Vinterpokalen se Kristensson znovu držel na nejnižší příčce stupňů vítězů. V předposledním testu jej ale znovu přeskočil Ahlin a i na podruhé do cíle dovezl nejrychlejší škodovku.

Už čtvrtý letošní start si ve Vinterpokalen připsal mladý Isak Reiersen, hvězda loňské BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia v klasifikaci juniorů. Letos přestoupil do kategorie Rally2 a obě úvodní soutěže švédského mistrovství dokončil jako pátý. Po čtyřech startech je teď dobře připraven na vstup do světa. Domácí podnik mistrovství světa Reiersen absolvuje s Fabií RS Rally2 a bude tam bojovat s elitou WRC2. Před sedmi lety se v tomto seriálu z titulu radoval Pontus Tidemand, který letos doplňuje sestavu zajímavých jmen ve švédském šampionátu. Ve Vinterpokalen sice dokázal se svým Volkswagenem všechny porazit na závěrečné zkoušce, ale tím výčet jeho úspěchů končí. Klasifikován byl až jako osmý. I bez jeho přičinění ale německá značka v soutěži získala double. Po druhém testu se do čela vyšplhal Flodin, který si tentokrát odpustil návštěvu sněhových závějí. Po třech vyhraných zkouškách v řadě si na čele vytvořil náskok větší než čtvrt minuty. Radström svému stájovému kolegovi nestačil a tentokrát se musel spokojit s druhým místem. Flodin po minulém bodově skoupém vystoupení získal maximum bodů a nastartoval svou cestu za obhajobou titulu.

Komentářů celkem: 0
Pro komentování je třeba se nejprve přihlásit!

Je aktivovaný AdBlock nebo jiný blokátor reklam!
Pokud chcete náš web používat, vypněte ho prosím. Děkujeme!