Přejít k hlavnímu obsahu
Leon -

Gear Marka Knopflera, včetně Gibsonu LP 1959, vynesl v aukci více než 11 milionů dolarů

V londýnské síni Christie’s se konala aukce, kytar, zesilovačů a dalšího gearu kytaristy, skladatele, zpěváka a producenta Marka Knoplera, frontmana legendárních Dire Straits. Celková cena za 122 dražených položek dosáhla sumy 11 227 003 dolarů, což sám Knopfler označil za ohromující. Rekordmanem se stal burstový Gibson Les Paul Standard z roku 1959, jenž změnil majitele za astronomickou částku 876 tisíc dolarů, a dalších 28 nástrojů překonalo limit 100 tisíc dolarů. Celá kolekce byla navíc zcela vyprodána, aukce trvala 6 hodin a zúčastnilo se jí velké množství fanoušků a sběratelů z 61 zemí světa.

Kromě zmíněného Les Paulu 1959 „Burst“ byly nabízeny superstraty Pensa-Suhr z 80. let (model MK-I Custom 1988 cca 637 tisíc dolarů), které pro Knopflera vyrobila značka Rudolfa Pensy a Johna Suhra, nechyběl Schecter Van Nuys T-style (526 tisíc dolarů) ze skladby Walk of Life, Gibson LP Standard 1983 použitý na albu Brothers in Arms, řada Stratocasterů, Gibson LP Gold Top 2021, akustiky Martin, Danelectro Hornet, baskytara Pensa Custom, lubový Gretsch Chet Atkins 1957 atd. Zájemci mohli pořídit také hlavy Soldano SLO 100, vintage aparáty Marshall, Fender, Valco, Gibson apod. Čtvrtina z výsledného výtěžku masivní aukce zamíří na konta různých charitativních organizací, které Knopfler dlouhodobě podporuje.

Tagy Christie’s Mark Knopfler

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Leon
Ve Frontmanu jsem zodpovědný především za sekci novinek a článků o pódiovém a studiovém gearu známých muzikantů. Léta hraju na kytaru v různých kapelách a tento krásný nástroj také vyučuju.
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY