Žádné sprosťárny, to je slovníček generace Z: Expert vysvětluje, kdo je felák či flexit a co znamená checknout

Stejně jako kdysi my, i aktuálně nemladší generace má svůj specifický slovník. Ten je hodně ovlivněný především angličtinou, ale také mluvou na sociálních sítích. Ve čtvrtém pokračování našeho slovníčku se etický hacker Pavel Matějíček věnuje další pětici výrazů. Víte, kdo je felák a komu se posílají donaty?

Tereza Švandová
Tereza Švandová 06. 02. 2024 12:30

Generace Z jsou lidé narození v letech 2000-2010, vyrůstající v těsném sepětí s internetem, což se také odráží na jejich mluveném i písemném projevu. Slova, která nám naši puberťáci doma vypouštějí z úst, tak pro nás mohou být velkou neznámou. Pomoci rozklíčovat, co váš potomek říká, vám pomůže náš slovníček na pokračování.

Co znamená checknout?

Slovo checknout znamená něco zkontrolovat anebo si ověřit. Typicky ho můžete použít třeba v situaci, kdy někomu řeknete: "Kámo, checkni mi prosím tě, kdy mi jede vlak."

Komu se nejčastěji dávají donaty?

Když chcete někomu poslat donate, tak ho tím chcete podpořit. Jde o libovolnou finanční částku. Donaty se nejčastěji posílají třeba youtuberům anebo streamům na platformu Twitch, ale můžou si takto vydělávat i tvůrci na platformě TikTok.

Komu se pod komentář píše F?

Obyčejné písmeno, které když uvidíte samostatně stojící někde v komentáři, značí něco jako: "Odpočívej v pokoji, kámo." Jde o popkulturní milník ze hry Call of Duty, kde, když umřel jeden hrdina a vy jste mu stáli u rakve, museli jste stisknout klávesu F, abyste mu vzdali hold, tzv. pay respect. Od té doby v momentě, kdy někdo umírá nebo si pod sebou podřízne větev tím, že napíše hloupý komentář, tak mu pod to napíšete F.

Kdo je feláč?

Feláč anebo taky felák. Označení pro nejlepšího kámoše. Můžete mít svoji bandu feláčů nebo taky felas a to jsou vaši kámoši, se kterými můžete jít pofelit. A pofelit znamená, že někde trávíte čas s kamarády, máte pohodičku a jste v chillu (v pohodě, v zenu, prostě zrelaxovaní - pozn. red.).

Kdy člověk flexí?

Když flexíte, tak machrujete. Flexit znamená machrovat, typicky třeba s novými hadry, které jste si koupili a máte z nich velkou radost. Můžete to i použít ve větě, třeba jako: "Kámo, neměl bys tolik flexit."

Související články

Další články