Hlavní obsah

Experti tepou kapitána Arsenalu Odegaarda za nevšední oslavu výhry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba je korektní. Možná až moc. Poznal to kapitán fotbalového Arsenalu Martin Odegaard, jehož chování se po víkendu rozebírá ve většině seriózních britských médií i zahraničí. Po výhře 3:1 ve šlágru Premier League proti Liverpoolu ho zkritizoval známý expert Jamie Carragher. Jeho kolega Gary Neville Odegaardovo počínání označil za „trochu nevyspělé“. A pětadvacetiletý Nor se nestačí divit.

Foto: Profimedia.cz

Martin Odegaard

Článek

„Když se nemůžu radovat po výhře, tak kdy se tedy můžu radovat?“

„Každý, kdo miluje fotbal a rozumí mu, pochopí, co přináší vítězství v zápase.“

„Jsme šťastní, ale stále pokorní.“

A co vlastně vůdce Arsenalu provedl tak kontroverzního?

Po nedělní výhře 3:1 nad Liverpoolem zůstal Odegaard na hřišti mezi posledními. Od klubového fotografa si půjčil aparát. Chvíli s ním manipuloval, pak zaostřil a začal zaměstnance Arsenalu fotit. Snímek se nepovedl, a proto jej Odegaard přesvědčil, ať zapózuje znovu. Tribuny se náramně bavily.

Vše také přenášely kamery a spolukomentátor Jamie Carragher v přímém přenosu ucedil: „Už jdi do šatny. Vyhráli jste zápas zápas, máte tři body. Hráli jste brilantně, jste zpět ve hře o titul, ale už běž do šatny.“

Jen sám Carragher ví, zda z něj nehovořila liverpoolská minulost. Na Anfieldu odkopal 17 sezon a je zřejmé, ke komu má i jako nestranný komentátor blíž. Carragherovy myšlenky ale podpořil další expert ze Sky Sports Gary Neville.

A fotbalová Anglie měla rezonující téma.

Odegaard o den později se znovu objevil před televizními kamerami. A musel vysvětlovat…

„Byl to důležitý zápas. Po něm jsme na Liverpool mohli ztrácet osm bodů, což už by bylo obtížné,“ vykládal norský záložník. „A dokázali jsme to společně. My, trenéři, fanoušci, všichni. Pořád ale tvrdě pracujeme a chystáme se na další zápasy.“

Už z jeho odpovědí vytušíte, že Odegaard není žádný tlučhuba. Není výstřední. Nemá tělo posázené kérkami. Není provokatér. Už v patnácti debutoval v norské lize, koupil ho Real Madrid, kopal za Heerenveen, Real Sociedad, ale až v Arsenalu dorostl v příkladného lídra.

Norského blonďáka se veřejně zastal bývalý útočník Arsenalu Ian Wright, že kritizující se snaží zničit potěšení z fotbalu, bezprostřednost a emoce.

„Co je špatného na tom, že kapitán fotí fotografa, který je celoživotním fanouškem?“ napsal na sociální sítě. „Proč se všichni pokouší zabít radost? Nezabíjejte ji!“

Wrightův bývalý spoluhráč Lee Dixon pro BBC uvedl, že sportovci musí v současné době hledat balanc. „Oslavujete skvělý výkon, ale zároveň se musíte chovat s respektem. Slavit ano, ale ne příliš,“ uvažoval Dixon.

Jen to značí, že podobných kontroverzí a dohadů bude nejen ve fotbale přibývat.

Reklama

Související témata: