V jednoduchosti je krása

Právě tímto způsobem tvoření vyvolává český architekt Tyrpekl důležité diskuse ve svém oboru. Jednu z nich podnítil také jeho nedávný projekt, ve kterém se Tyrpekl pustil do neotřelého experimentu. 

Rozhodl se využít betonové bunkry poblíž rakouských hranic. Tím spojil dva v architektuře důležité prvky. Historii a možnost jejího opětovného využití. Tyto bunkry, pozůstatky československého opevnění proti nacistickému Německu, mají samy o sobě obrovský potenciál.

Bohužel jsou často přehlížené nebo nedostatečně využívané. Protože si tohoto faktu byl Tyrpekl plně vědomý, pustil se do mise, jejímž cílem bylo vdechnout těmto stavbám nový život a zároveň řešit citlivou otázku jejich využití.

Výsledek? Vertikální dřevěný přístřešek postavený na vrcholu jednoho takového bunkru, který plynule zapadá do krajiny a zároveň nabízí praktické řešení této výzvy. 

Tyrpekl zvolil dřevo jako hlavní materiál zcela záměrně – nejen pro jeho estetický vzhled, ale také pro jeho dočasnost. Na rozdíl od trvalých konstrukcí lze tuto dřevěnou stavbu snadno odstranit a nezanechat tak na historickém místě trvalou stopu.

Tím Tyrpekl nabídl zcela promyšlený přístup k ochraně a inovaci. Dalším klíčem Tyrpeklovy filozofie celého návrhu byly minimální zásahy. Namísto kompletní úpravy samotného bunkru se rozhodl doplnit pouze jeho stávající podobu.

Dokonalý soulad

A jak vypadá bunkr uvnitř? Celý prostor je vzdušný a osvětlený díky velkým oknům. Ty zajišťují interiéru nejen dostatek přirozeného světla, ale také panoramatický výhled na okolní krajinu. I přes svých dvanáct metrů čtverečních zde panuje pocit prostornosti.

Celý prostor je zařízený do minimalistického stylu. Jednoduchý nábytek, který zajistí veškerý nutný komfort. V zimních měsících je objekt vyhřívaný kamny. Jako osvětlení použil Tyrpekl LED osvětlení, které získává energii z fotovoltaického panelu. Pro ty, kteří chtějí zůstat přes noc, jsou k dispozici dva prostory na spaní. První se nachází v přízemí a druhý je důmyslně umístěný v periskopu věže.

Oceněný dům navržený jako betonový bunkr:

Zdroj: Youtube

Co tento projekt skutečně odlišuje, je jeho nákladově efektivní konstrukce. S rozpočtem 50 000 Kč a osmnáctičlenným týmem Tyrpekl ukázal, že inovace projektu nemusí vždy stát miliony korun. Někdy plně postačí ideální nápad.  

Využitím jednoduchých nástrojů a vlastním financováním projektu minimalizoval náklady i dobu výstavby.

Pro ty, které zaujala vyhlídka vlastnit kus historie, nabízí ministerstvo obrany tyto bunkry k prodeji, přičemž ceny začínají na zhruba 120 tisících korunách. Tyrpeklův projekt slouží jako maják inspirace a ukazuje transformační sílu kreativity a vynalézavosti tváří v tvář architektonickým výzvám.

Tyrpeklův dřevěný kryt není pouhou stavbou. Je symbolem možností a připomínkou, že i ty nejneobvyklejší nápady mohou přinést pozoruhodné výsledky. Tyrpeklův minimalistický přístup ve složitém světě moderní architektury je důkazem neochvějného odhodlání a snahou o inovaci.

Zdroje: www.e15.cz, karvinsky.denik.cz, www.kudyznudy.cz