Michal Cabejšek

6. 2. 2024

V neděli na sociální síti X koalice Spolu prezentovala, že napravuje „historické nespravedlnosti v důchodech!“ a že ministři navýšili „důchody pro odbojáře a disidenty“ a že se „naopak komunistickým pohlavárům penze sníží“. Pod příspěvkem se objevily komentáře uživatelů, kteří pochybují, že kdyby dva disidenti neprotestovali v listopadu 2023 před úřadem vlády, tak by se nic takového nestalo. Pojďme se podívat na věc retrospektivně.

Signatář Charty 77 a zakladatel knihovny samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti Jiří Gruntorád společně s Johnem Bokem, spoluzakladatelem Spolku Šalamoun, drželi před úřadem vlády od 18. listopadu předchozího roku hladovku kvůli neřešení problému nízkých penzí disidentů a disidentek, a v této souvislosti požadovali odstoupení ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Co se týče ministra Jurečky, Gruntorád mu vyčetl, že je politicky alibistický a ve skutečnosti opravdu nejedná, když je potřeba. Především mu vadilo nevhodné dopisní vyjádření disidentovi a písničkářovi Karlu Soukupovi, který žádal o odpovídající penzi.

Zakladatel projektu Paměť národa a ředitel organizace Post Bellum Mikuláš Kroupa tehdy uvedl pro seznamzpravy.cz, že oba hladovkáři vyčítají vládě, že zpronevěřila odkaz Charty 77, ačkoliv se k myšlence ochrany lidských práv sama přihlásila.

Zákon byl dle Kroupy navíc pro běžného občana po právní stránce složitý a také vyžadoval, aby disidenti dosáhli na příspěvek od státu v plné výši, musejí mít určitá odpracovaná léta, což dle něj prostě někteří disidenti „z mnoha různých důvodů“ nemají. 

Ministra se však zastal například Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR), podle nějž se Jurečka podobné situace skutečně snaží řešit.

„Chci, abychom tuto věc zhojili změnou zákona, aby lidé nemuseli žádat, aby to nebylo na vůli aparátu, případně kohokoliv, kdo sedí v této budově, ale aby měli automaticky ze zákona nárok. Předpokládám, že postup dořešíme během 14 dnů. Je nutná komunikace s ministerstvem obrany, s Ústavem pro studium totalitních režimů,“ sdělil ministr Jurečka 21. listopadu a nakonec, v lednu 2024, stvrdil podpisem odpovídající zákonnou úpravu prezident Petr Pavel.

„Kdyby disidenti nedrželi hladovku před úřadem vlády, tak byste navýšili leda tak kulový,“ uvedl v komentářích pod stejným příspěvkem u ODS uživatel Ivan. „Kdyby dva disidenti, co opravdu bojovali pro vlast, nedrželi hladovku, tak byste v životě nic neudělali, a to je jako se vším,“ přidává se další komentátor.

„A nebýt Jiřího Gruntoráda a Johna Boka a jejich požadavku o odvolání @MJureka [ministra Jurečky], zřejmě by se to nestalo,“ vysvětluje další.

Když se podíváme na časovou osu, ministr Jurečka 20. května 2023, tj. několik měsíců před protesty disidentů, sdělil novinářům, že jeho ministerstvo připravuje řešení problému nízkých penzí disidentů. ČTK také informovala, že ředitel ministerského odboru pojištění měl na řešení spolupracovat s ÚSTRem.

O snížení důchodů komunistických prominentů pak mluvil Jurečka v říjnu, kdy již připravoval s poslanci legislativní úpravu.

„Jako první politik v České republice se [Jurečka] začal zajímat o neoprávněně vysoké důchody komunistických představitelů a aktivně se angažoval v přípravě a přijetí zákona, který má za cíl korigovat tuto nespravedlnost,“ uvedlo pro Epoch Times tiskové oddělení ministerstva práce.

„V praxi to vedlo ke snížení důchodů těch, kteří za komunistické éry nespravedlivě persekvovali ostatní občany včetně signatářů Charty 77 za to, že se komunistickému systému stavěli aktivně na odpor. Zvýšení penzí disidentům je až navazujícím krokem, v jehož kontextu probíhala řada jednání ještě před zmíněnou hladovkou,“ dodalo.

Novela, společně s dalšími opatřeními, tak má zajistit důstojnou penzi a potřebné zajištění ve stáří lidem s osvědčením účastníka protikomunistického odboje. Čeští disidenti z komunistické éry by tak již během jara měli začít dostávat důchody minimálně v průměrné výši.

Úřad vlády, ministerstva obrany a práce a ÚSTR mají do konce února navíc dodat analýzu možných kroků k přiznání důstojných důchodů i lidem bez osvědčení odbojářů.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...