Ranní check: Kde bude nový magistrát? Akciový trh číslo jedna je nově ten indický

Dobré ráno! Je 38. den roku, svátek má Veronika. V tento den v roce 1945 byl Vladimírem Blažkou a Aloisem Bauerem v Brně proveden atentát na Augusta Gölzera, který byl po Reinhardu Heydrichovi druhým nejvyšším představitelem nacistické organizace SS, na něhož byl v Protektorátu Čechy a Morava proveden úspěšný atentát.

Podívejte se na přehled nejdůležitějších událostí posledních hodin. 

✅ Nový magistrát by mohl být v širším centru Prahy. Máme dvě varianty, říká radní Zábranský

Věkově nejmladší, služebně jedním z nejstarších. Pražský radní Adam Zábranský, který měl dříve na starost oblast bydlení, získal pod primátorem Bohuslavem Svobodou jednu z nejžádanějších pozic – gesci majetku. Už přesně rok řídí v Praze nákupy, prodeje a renovace za miliardy. Největší letošní akvizicí by měla být historická budova Nákladového nádraží Žižkov, město se kromě toho snaží získat i přilehlé vlakové koleje. „Mohl by to být první případ v Česku, kde by se využilo původní železniční těleso na výstavbu tramvajové tratě,“ přibližuje pirátský radní.

✅ Fenomén „Ball Street“ násobí investorům vklady. Indické akcie se šikují k dalšímu boomu

Když už se nad indickou Bombají konečně alespoň na chvíli rozplyne hustý mrak smogu, naskytne se pozorovatelům pohled jako z pohádek tisíce a jedné noci. Totiž alespoň burziánům, kterým tamní trh jen za poslední rok vydělal i třetinu a pro mnohé z nich se stal namísto americké Wall Street akciovým trhem číslo jedna. Výsledkem je, že tamní akcie jsou na počátku února nejvýše v historii a investoři hnaní lákadlem jedné z mála velkých a plnotučně rostoucích ekonomik světa neváhají posílat na východ další peníze. Kult indických akcií je zároveň už nyní větší než těch amerických a jeho budoucnost začíná rozdělovat analytiky na dva nesmiřitelné tábory. 

✅ EK doporučila snížení emisí skleníkových plynů o 90 procent do roku 2040

Evropská unie by si měla stanovit za cíl snížení emisí skleníkových plynů o 90 procent do roku 2040 ve srovnání s rokem 1990. Vyplývá to z doporučení, která zveřejnila Evropská komise. Oproti původnímu návrhu unijní exekutiva vyšla vstříc protestujícím farmářům a upustila od konkrétních zmínek o snižování emisí v zemědělství, všimla si bruselská média. „Komise doporučuje 90procentní snížení čistých emisí skleníkových plynů do roku 2040 ve srovnání s úrovní v roce 1990 a zahájení diskuze se všemi zúčastněnými stranami,“ uvedla EK v tiskové zprávě.

✅ MMR: Z minulého programového období bylo Česku vyplaceno 98 procent dotací EU

Ke konci roku 2023 bylo českým příjemcům vyplaceno 98 procent evropských dotací z programového období 2014 až 2020. Celkově šlo o 640 miliard korun. Česká republika tak ke konci loňského roku čerpala z EU nejvíce peněz z celé sedmadvacítky. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) o tom informovalo v tiskové zprávě. V minulém roce Česká republika vyčerpala z tohoto programového období 78 miliard korun, o tři miliardy méně než rok předtím a o 17 miliard korun méně než v roce 2021.

Video placeholde
Hosty e15 Castu byly zakladatelky platformy Mumdoo Lucie Bášová a Kristýna Cejnarová • e15

Stane se dnes: 

  • Česká národní banka zveřejní devizové rezervy ČNB k 31. lednu.
  • Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přijme irského velvyslance Alana Gibbonse.
  • Schůze vlády. Uskuteční se 30 minut po skončení dopoledního jednání Poslanecké sněmovny (předpoklad 14:30). Vláda by se měla po dvou týdnech vrátit k návrhu zákona o lobbingu, měla by jednat i o možnostech kontroly prodeje cukrovinek s polosyntetickým kanabinoidem HHC.