Od lesního rohu přes klasický zpěv k dirigování. Josef Kurfiřt

Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností je mladý dirigent Josef Kurfiřt. Spolupracuje s Divadlem F. X. Šaldy v Liberci, Divadlem J. K. Tyla v Plzni i dalšími scénami. Co jej čeká v nejbližší době?

Josef Kurfiřt se narodil v Liberci do hudební rodiny. Roku 2016 absolvoval na Pražské konzervatoři v oborech klasický zpěv (prof. Kotouč) a dirigování (prof. Němcová, prof. Košler a prof. Farkač).

Již během studií spolupracoval s Talichovou komorní filharmonií, Filharmonií Hradec Králové a Vysokoškolským uměleckým sborem Univerzity Karlovy. Je stálým hostem Moravskoslezské sinfonietty, se kterou provedl řadu Beethovenových symfonií. Dále spolupracuje s Kühnovým smíšeným sborem a Českým národním sborem. Pravidelně provádí premiéry děl soudobých autorů.

V roce 2016 se zúčastnil pěvecko-dirigentské masterclass Josého Cury a připravoval sbor pro jubilejní koncert Roberta Alagny ve francouzském Orange. Představil se také na Mezinárodním hudebním festivalu Mladá Praha 2016 s Orchestrem Praga Camerata. Byl finalistou mezinárodní dirigentské soutěže Ernö Lanyi 2021. V pražském Rudolfinu vystoupil v sérii koncertů s Filmovou filharmonií.

V Divadle J. K. Tyla v Plzni provedl řadu dětských představení např. O Rusalce, Prodáváme nevěstu a další. Plzeňská opera jej pověřila dirigováním Cherubiniho díla Medea, operety Ralpha Benatzkyho Okouzlující slečna, opery Zdeňka Fibicha Nevětsa messinská, Mascagniho Iris, nebo baletů Don Quixote Ludwiga Minkuse a Korzár Adoplha Adama.

V Divadle F. X. Šaldy v Liberci se postavil za dirigentský pult v opeře Bedřicha Smetany Dvě vdovy, Gioacchina Rossiniho Popelka, v muzikálu Divotvorný hrnec, a také nastudoval a provedl symfonický koncert. V uplynulé sezóně tu nastudoval balet Carmen a operet Emmericha Kálmána Čardášová princezna.

O tom, co jej čeká v nejbližší době, prozradí a hudební ukázky nabídne Josef Kurfiřt v pořadu, který bude mít premiéru ve čtvrtek 8. února v 19 hodin, reprízy si poslechněte v neděli 11. 2. v 10:00 nebo v úterý 13. 2. ve 22:00.

Foto: Josef Kurfiřt (©Petr Zrnek)

Podcast