Nominační tipy Žebříku (I.): Vítězství budou obhajovat Marek Ztracený a Ewa Farna, zabojují také Vojtěch Dyk, Michal Hrůza, Anna K. nebo Lenny

Vydáno 07.02.2024 | autor: Andrea Štipčáková

Už 5. dubna proběhne v Plzni v DEPO2015 vyhlášení 32. ročníku Žebříku. Aktuálně probíhá hlasování ve druhém kole, ve kterém mohou hudební fanoušci vyjádřit své sympatie k jednomu z pěti nominovaných v každé z devíti kategorií. Mezi zpěvačkami jsou nominovány Anna K., Barbora Poláková, Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá a Lenny, o vítězství mezi zpěváky zabojují David Koller, Marek Ztracený, Michal Hrůza, Tomáš Klus a Vojtěch Dyk.

Nominační tipy Žebříku (I.): Vítězství budou obhajovat Marek Ztracený a Ewa Farna, zabojují také Vojtěch Dyk, Michal Hrůza, Anna K. nebo Lenny Nominační tipy Žebříku (I.): Vítězství budou obhajovat Marek Ztracený a Ewa Farna, zabojují také Vojtěch Dyk, Michal Hrůza, Anna K. nebo Lenny


ZPĚVAČKA


Anna K.

Anna K. vydala na podzim 2023 po šesti letech nové album, které dostalo název Údolí včel. Stejnojmenný singl byl dokonce v době vydání pátou nejhranější domácí skladbou v českých rádiích. Pestrý rok by ale měla muzikantka také bez desky. Slavila třicet let od vydání debutového alba Já nezapomínám a několik měsíců se věnovala natáčení svého bilančního dokumentu pro Českou televizi. Oznámila také dva jarní koncerty, na kterých hodlá Údolí včel pokřtít. Proběhnou 25. dubna ve Foru Karlín a o dva dny později v brněnském Sonu.

Barbora Poláková

Své třetí album si v loňském roce na konto připsala Barbora Poláková. Na On/Off si přizvala hned několik hostů, mezi nimi Jana Cinu, Marka Adymczyka nebo Bena Cristovao. S nahrávkou následně vyrazila na turné, které zahájila v Pardubicích. Fanoušky potěšila také několika videoklipy a byla jednou z vystupujících na Koncertu pro budoucnost k oslavám 17. listopadu.

Ewa Farna

Rok Ewy Farne se nesl ve znamení třicátých narozenin. K nim si nadělila koncert v O2 areně, který se jí povedlo vyprodat. V libeňské hale předvedla show světové úrovně, na kterou nevyšla snad jediná špatná recenze. Příznivce nadchla natolik, že vyprodali také její druhý koncert v největší české hale, který odehraje 22. března. Rodačka z Vendryně u Třince pak bodovala také ve světě. K singlu No a co totiž natočila historický první interaktivní videoklip. Jeho součástí se mohou stát sami fanoušci, kteří zároveň určují, jak se budou jednotlivé scény vyvíjet.

LIVE: Jedinečný zážitek. Ewa Farna v O2 areně potvrdila, že je českou královnou popu

Kateřina Marie Tichá

Kateřina Marie Tichá věnovala rok 2023 tvorbě nového alba Plamen. Stejnojmenný singl vydala na podzim a strhla jím doslova lavinu. Během čtyř měsíců nasbíral videoklip k němu téměř milion zhlédnutí, skvěle si pak odvážná píseň vedla i na streamovacích platformách. Kromě jiného muzikantka vystoupila při inauguraci Petra Pavla, na které zazpívala českou hymnu a píseň Časy se mění.

LIVE: Kateřina Marie Tichá s Bandjeez pohladili v Malostranské besedě po duši

Lenny

V roce 2022 vydala Lenny album Heartbreak Culture, k němuž loni na jaře vyrazila na turné. S přítelem Marpem dále pustila ven společnou desku, které předcházel singl Klenoty. V něm jsme mohli zpěvačku poprvé slyšet rapovat. Oznámila také speciální koncert v Obecním domě. Ve Smetanově síni zahraje 1. října 2024 za doprovodu smyčců z Unique Quartet.

ZPĚVÁK


David Koller

Nové LP XXIII Davida Kollera sklízelo v roce 2023 především pozitivní ohlasy. Interpret se na něm nebál experimentovat, zároveň ale deska působí celistvě. Jak nám prozradil v rozhovoru, nachází se na ní i poslední skladba, kterou Michal Ambrož stihl před svou smrtí složit. Nese název Za hranou. Spolupracoval ale také s Matějem Belkem nebo Patrikem Hartlem. Zároveň se věnoval koncertování s Lucií, která v prosinci odehrála výroční koncert k albu Černý kočky mokrý žáby.

ROZHOVOR | David Koller: Je jedno, pro jakou kapelu skládáš. Důležité je, aby se člověk za výsledek nemusel stydět

Marek Ztracený

Zpěvák Marek Ztracený si již několik měsíců dává koncertní pauzu. A musíme podotknout, že zaslouženou! Ještě před ní totiž stihl třikrát vyprodat Eden. Kritiky skvěle hodnocenou show dohromady vidělo asi sto tisíc lidí, což se předtím žádnému českému zpěvákovi nepovedlo. Následně muzikant svým fanouškům nadělil dárek v podobě nového alba Originál, ze kterého rezonovaly především skladby Moje milá, Originál a Stále věřím, které dostaly také klipovou podobu.

LIVE: Marek Ztracený předvedl v Edenu jedinečnou show, na bicí si zahrál i jeho syn

Michal Hrůza

Perný rok má za sebou také Michal Hrůza. Hned v lednu pokřtil v Paláci knih Luxor v Praze svou biografii Nebudu ti lhát, ve které se nebál být velmi otevřený a přímý. Zpěvák v ní vzpomíná na dětství, vojenskou střední školu, hovoří o Ready Kirken i sólové kariéře. Činný byl ale i hudebně. V březnu potěšil své příznivce písní Sebestředná?, v létě pak vyslal do světa emotivní baladu o lásce s názvem Neplavec. Videoklip k ní natáčel na březích Baltského moře. A nevynechal ani tradiční listopadový koncert v Lucerna Music Baru, který byl ozvláštněný speciálními videoprojekcemi vytvořenými přímo pro dané skladby. Na Žebříku bude Michal Hrůza jedním z vystupujících.

VIDEOROZHOVOR | Michal Hrůza: V mém mozku se emoce snadno změní v melodii

Tomáš Klus

Rok 2023 měl Tomáš Klus nabitý. Vedle koncertování zvládal natáčet seriál Zoo a další projekty, ve kterých ho diváci budou moci v nejbližších měsících spatřit. Navíc pracoval na novém albu, které vyjde letos na jaře, a fanoušci ho mohli vidět v Branickém zázraku, muzikálu, který napsal ve spolupráci s Janem Svěrákem. Z nových písní stojí za připomenutí skladba Vesmír má, kterou se Simou Magušinovou nahrál k filmu Tonda, Slávka a kouzelné světlo.

Vojtěch Dyk

Velmi slyšet bylo v posledních měsících také o Vojtovi Dykovi. Pro film Děti Nagana nazpíval skladbu Heroes, následně vyrazil na turné V přítomnosti. Zaujal také velmi emotivní skladbou Táto, kterou nahrál, jak název napovídá, pro svého zesnulého otce. „Já si na jeho odcházení uvědomil spoustu věcí. Například, že se o smrti stále ještě bojíme mluvit. Že ji vytěsňujeme ze svých životů, ale i to, že smrt ve své krutosti může být i krásná. Když si uvědomíme, že smrt je matka našeho druhého života a my pouze součástí přírodního cyklu,“ vysvětlil, o čem všem píseň je. V prosinci naladil své fanoušky turné s příznačným názvem Dyk sou Vánoce na svátky a oznámil také svůj první koncert v O2 areně.

Jak hlasovat?

Více informací o hlasování najdete na webových stránkách Ankety Žebřík. Své favority můžete podpořit do 29. února. Slavnostní vyhlášení proběhne v plzeňském DEPO2015 v pátek 5. dubna 2024. Vstupenky na akci zakoupíte tady.

Text: Andrea Štipčáková, foto: Lenka Hatašová (Anna K.), Marek Jarkovský (Barbora Poláková), Radek Kudláček (Kateřina Marie Tichá), Lukáš Zima (Marek Ztracený), Andrej Hresan (Tomáš Klus), Tony Košař (Michal Hrůza), Pavlína Lindová (Vojtěch Dyk)
Témata: Anna K., Barbora Poláková, Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá, Lenny, David Koller, Marek Ztracený, Michal Hrůza, Tomáš Klus, Vojta Dyk, Žebřík, DEPO2015

zavřít