Pipi Dlouhá punčocha se změnila k nepoznání. Zahrála si soudní lékařku i bláznivou mámu

Pipi Dlouhá punčocha se změnila k nepoznání. Zahrála si soudní lékařku i bláznivou mámu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je to už bezmála 55 let, co svět dobyla malá zrzavá uličnice s opičkou, koněm, vlastní vilou a pořádnou dávkou fantazie. Pipi Dlouhá punčocha byl seriál (a film) našeho dětství, na který dodnes rádi vzpomínáme. Možná by vás ale zajímalo, jak v současnosti vypadají jeho hlavní hrdinové…

Pipi vzešla z knihy, která okouzlila celé generace

Jako děti jsme si zamilovali řadu filmů a seriálů, na které po letech vzpomínáme s láskou a nostalgií. Mnohé byly tak kouzelné, že se na ně zkrátka nedá úplně zapomenout, ačkoli jsme je neviděli celou věčnost. Do paměti se nám vryly např. dobrodružné a rodinné filmy Nekonečný příběh (1984), Volání divočiny (1966), Ronja, dcera loupežníka (1984), Vodní děti (1978), příběhy z cyklu Svědectví barevného ostrova (1964–1967) a v neposlední řadě Pippi Dlouhá punčocha, uváděná rovněž pod názvem Pipi Punčochatá (přičemž někdy je to psáno s jedním a jindy se dvěma p).

Film o devítileté holčičce se zrzavými culíčky, nadlidskou silou a dobrodružnou povahou je zkrácenou verzí stejnojmenného seriálu z let 1969 a 1970, a přestože byl natočen barevně, tvůrci ho původně vydali jako černobílý. Změnu přineslo až rozšíření barevných televizí na území Švédska. Natáčelo se v norském městě Røros a také ve Visby a Vibble na švédském ostrově Gotland. Záběry interiéru vily Vilekuly a dalších míst vznikaly ve studiu ve Stockholmu.

Snad každý ví, že film a seriál byly natočeny na základě oblíbených příběhů spisovatelky Astrid Lindgrenové, která je původně vyprávěla své dceři před spaním. Kniha vyšla v roce 1949, ale zfilmována byla právě až o dvacet let později, což přineslo ohromný úspěch a další pokračování.

Představitelka Pipi je herečkou mnoha tváří

Do role hlavní hrdinky Pipi byla obsazena Inger Nilsson, kterou tvůrci vybrali z více než 8000 hereček, jež se o roli ucházely. Dnes je jí 64 let, ale lidé v ní stále vidí nejsilnější dívku na světě, odvážnou, drzou a svobodnou, s nekonečnou představivostí i sebevědomím. Není divu, že celé generace dětí měly v Pipi svůj vzor. Holčička s širokým úsměvem a velkým srdcem nadchla diváky po celém světě.

Inger Nilsson podle dostupných informací žije ve Stockholmu a na obrazovky se úspěšně vrátila s kriminálním seriálem Der Kommissar und das Meer, který se vysílal v Německu od roku 2007 a v poslední době také ve Švédsku, Rakousku a Švýcarsku. Co se týče filmů, nejnověji se objevila v rodinné komedii Mini Zlatan a strýček Tommy (2022).

Přátelé Pippi, Tommy a Annika
Přátelé Pippi, Tommy a Annika | Zdroj: © Česká televize

Během poslední dekády Inger jasně ukázala, že je herečkou mnoha tváří, jež dokáže zahrát forenzní expertku stejně jako služebnou nebo bláznivou a vtipnou mámu. Možná vás překvapí, že nikdy nečetla knihy Astrid Lindgrenové ani filmové scénáře. Režisér Olle Hellbom pokládal za lepší vysvětlit jí a také představitelům Tommyho a Anniky (Pär Sundberg a Maria Persson), co se přihodí v další scéně a co budou muset udělat a říct. Filmové kulisy se jim pak staly dobrodružným hřištěm.

Zdroje článku: