Vyhrávat není samozřejmost, ví třinecký manažer Peterek. Co syn a zlatá generace?

Jan Peterek | Foto: hcocelari.cz

Třinečtí Oceláři vybudovali bez přehánění zlatou dynastii. Výrazně se o ni zasloužil sportovní ředitel klubu Jan Peterek, který nejen o tomto tématu hovoří v obsáhlém rozhovoru pro hokej.cz

Máte za sebou úspěšné ocelářské derby, ve kterém jste Vítkovice porazili 6:2. Výhra vás musí těšit o to víc, že na druhé straně barikády stál váš syn Jonáš, že?
Jsem rád, že jsme jim to vrátili. (usmívá se) První derby po příchodu Jonáše do Vítkovic vyhrál soupeř, takže teď to máme 1:1.

Hecování před zápasem proběhlo?
Ne, nechávám mu klid. Má svůj styl, jak se na zápasy připravuje, nechci mu do toho zasahovat.

Jsou synovy předzápasové rituály srovnatelné s těmi vašimi z dob, kdy jste sám aktivně hrál?
Říkal jsem mu, jakým způsobem jsem se připravoval já, měl to ode mě jako takový návod. Ale nevím, jestli si z toho něco vzal, to byste se musel zeptat jeho.

„Podle mě nedělá dobrotu, když syn hraje pod svým otcem.“

Nebyl ve hře Jonášův návrat do organizace Třince?
Jak říkáte, v naší organizaci už hrál, ale poté odešel do Finska. Podle mého názoru nedělá dobrotu, když syn hraje pod svým otcem, který je buď trenér, nebo jako v mém případě sportovní manažer.

Máte na mysli klasické české řeči o protekci?
To ani ne, ale na hráče je vytvořen daleko větší tlak a taky to nedělá dobrotu v šatně. Nechtěl jsem, aby si tohle zažíval. Je lepší, aby si cestičku vyšlapal sám.

Jonáš Peterek

Jonáš Peterek | Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Chápu, přesto se často říká, že jablko nepadá daleko od stromu. Vidíte mezi sebou hokejové podobnosti?
Myslím, že hokejově jsme si dost podobní. Jonáš se situace snaží řešit technicky, což jsem dělával taky. Hokejové myšlení zdědil, ale taky i mé nedostatky, na kterých musí pracovat. Nicméně je pořád ještě mladý, když vezmu v potaz, že já jsem kariéru ukončil ve 42 letech. Je o dost vyšší, má 188 centimetrů, je pravák a má lepší střelu, takže pokud mu vše klapne a bude na sobě pracovat, má nakročeno k tomu, aby byl ještě lepší, než býval jeho táta.

„Myslím, že hokejově jsme si dost podobní.“

Pojďme k Třinci, v aktuální tabulce Tipsport extraligy vám patří třetí příčka, přičemž by se dalo říct, že působíte v zemi nikoho. Zezadu vás nikdo neohrožuje a Pardubice se Spartou mají komfortní náskok. Vyhovuje vám útočit takzvaně ze závětří?
Vám to tak možná přijde, že útočíme ze závětří, ale za sebe to tak nevnímám. Snažíme se vyhrát každý zápas a budeme se o to snažit až do konce. Hokej není o tom, že v základní části hrajete na pohodu a před play off automaticky přepnete do play off módu. Takže naším cílem je právě to, abychom se dobře připravili na závěrečnou fázi sezony.

To vám poslední roky vychází parádně, v čem je třinecké kouzlo?
Těžká otázka, na kterou by asi všichni chtěli znát jasnou odpověď. Z mého pohledu je to o typech hráčů, které v Třinci máme. V šatně je jádro hráčů, kteří nikoho nenechají vydechnout. Jsou to kluci, kteří chtějí neustále vyhrávat. Máme trenéry, kteří dělají vždy maximum, aby se dařilo, to platí o celém realizačním týmu. Celý klub od prezidenta až po posledního člověka v organizaci dělá maximum, abychom fungovali. Navíc musíte mít štěstí na zranění a tak dále. Vyhrávat není samozřejmost, my to proto bereme s pokorou. Ani nejlepší tým totiž mnohdy nemusí vyhrát. Je třeba, aby se vám sešlo dohromady hodně faktorů. Vlčáků v extralize bylo a je plno.

Cítíte, že Třinec má na zádech díky úspěchům z posledních let o to větší terč?
Ano, takový scénář jsme čekali už před sezonou a potvrdilo se to. Když budu upřímný, některé týmy vydají v zápasech proti Třinci absolutní maximum, které v dalších kolech nedokáží zopakovat. Ale my si nestěžujeme, právě naopak. Díky tomu jsou naše zápasy pro fanoušky atraktivní, mají vysoké tempo, což je skvělá příprava pro play off.

„V šatně je jádro hráčů, kteří nikoho nenechají vydechnout.“

Těsně před uzávěrkou přestupů jste realizovali na české poměry mega trejd Richarda Pánika za Davida Ciencialu…
Davida jsme měli už nějakou dobu podepsaného s výhledem do dalších sezon a vyhodnotili jsme si, že bychom ho chtěli už teď. Proto došlo k dohodě s Pardubicemi.

Hrála roli i skutečnost, že Richard Pánik je o čtyři roky starší a tím pádem asi méně perspektivní?
Faktorů bylo víc. Asi nejdůležitější bylo, že David s námi měl podepsanou smlouvu na další sezony, kdežto Richard ne. Rišo sice hrál v mládeži za Oceláře, ale není to stejné, jako u Davida, který se v Třinci narodil a je tu doma. V klíčových fázích spoléháte na to, že kluk, který se tady narodil, má tu rodinu i kamarády, dokáže rozhodovat.

Takže podle vás Třinec není na počátku generační přestavby? Z mého pohledu by se to tak nazvat dalo…
Já to tak zatím nevidím. Jádro, které tu máme, hraje výborně, takže není potřeba do něj výrazněji zasahovat. Na druhou stranu tým vždycky určitým způsobem obměňujete a díváte se především po mladších hráčích nebo po těch, kteří patří do střední generace a kteří by případně mohli v budoucnu převzít štafetu.

Další nedávný příchod Kanaďan Adam Helewka vás zaujal v čem?
Hledali jsme centra typologicky vhodného do play off. Hráče, který je silný v předbrankovém prostoru, což je Adamova doména.

„Tým vždycky určitým způsobem obměňujete a díváte se především po mladších hráčích.“

Když mi to tak popisujete, napadá mě: Tomáš Marcinko 2.0.
Přesně, oba mají ve své hře hodně podobností. Především, jak už jsem zmiňoval, dobrou hru na brankovišti, což je pro play off strašně důležité.

Třinec spolupracuje s prvoligovým Frýdkem-Místkem, kde se aktuální sezona nevyvíjí podle představ. V čem vidíte problém?
Chtěli jsme se pohybovat v pásmu play off nebo alespoň předkola a je pro nás zklamání, že tam nejsme. Na druhou stranu… Ambicióznější kluby vsadily na zkušenost, naopak náš kádr byl v Chance lize jeden z nejmladších, což bylo hlavně v začátku sezony dost znát. Kluci se každopádně posouvají, dokáží zvládat těžké zápasy nejen fyzicky, ale i psychicky. Ukázali to například v posledním zápase se Znojmem. Z toho mám velkou radost, takové zkušenosti vás totiž do dalšího průběhu kariéry zocelí.

Rozumím, ale zeptám se na rovinu. Sám jste řekl, že kluby v Chance lize začínají po obnovení sestupu více spoléhat na zkušenější a tím pádem dražší hráče. Dává z tohoto úhlu pohledu spolupráce s Frýdkem smysl?
Extraliga je dnes tak náročná soutěž, že je téměř nemožné, aby do ní naskočil kluk z juniorky rovnýma nohama. To se povede extrémně šikovným hokejistům. Frýdek-Místek je pro nás důležitý, protože musíte mít mladé hráče kde obehrát. Zároveň nejde jen o mladé hráče, v případě potřeby můžou Třinci vypomoct i zkušení borci. Krásným příkladem budiž Vláďa Svačina, který nám dva roky zpátky výrazně pomohl k titulu. Takže za mě je naprosto nezbytné, aby měl extraligový klub zároveň svůj partnerský klub v Chance lize.

„Užijte si hokejové MS s Tipsportem! Stačí jen začít, získat 500 Kč zdarma a hrát soutěže o ceny za 33 milionů!“

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz