Obrázek k článku GLOSA: Ivan Mládek zpestřil skočnou píseň Michala Hrůzy. Slušel by jim duet
| Jarda Konáš | Foto: Universal Music

GLOSA: Ivan Mládek zpestřil skočnou píseň Michala Hrůzy. Slušel by jim duet

Na singlu Mikádo je nejzajímavější, že se na něm podílel Ivan Mládek. Jinak příliš nevybočuje ze zpěvákovy tvorby.

Nasadit tempo a sypat to kupředu jako ten vlak v klipu. Samozřejmě se pohybujeme pořád v popových mantinelech, metloši by to hnali mnohem zběsilejší rychlostí. I tak je písnička Mikádo trsačka na první dobrou, tohle bude fungovat na koncertech i v blocích českých písní na diskotékách v pokročilé fázi zábavy. Dá se na to hopsnout, je to veselé a zase to má textový slogan, který si kdekdo, jak se říká, zabéká. „Jedem si dál, ten sen se mi stal…“ Ideální singl pro jasně definovanou cílovku. A soudě podle komentářů pod videem už se nejeden fanoušek chytl.

Jinak je ovšem Mikádo takový Hrůzův standard. Neurazí, nenadchne, nepřekvapí trochu jinou melodikou nebo rytmikou jako třeba Bílá velryba nebo Hotel Morava. Určitou rutinu podtrhuje i typická Hrůzova textařina. Vždycky dokázal psát srozumitelné texty s dobrými slogany, na druhou stranu si často s nějakým veršováním moc nelámal hlavu. A tak i v Mikádu najdeme stokrát ohrané rýmy jako tobě / době nebo spolu / dolů. Těžko mu to ale vytýkat, i tenhle přístup k textům mu vybudoval tu početnou fanouškovskou základnu.

Z Hrůzovy standardní tvůrčí práce to vytahuje hostovačka Ivana Mládka, který si tu zahrál na banjo. Až se nabízí myšlenka, jestli to není málo? Ze spolupráce šlo bezpochyby vymáčknout víc, takový mezigenerační duet Mládka s Hrůzou, to by bylo zajímavé! Nicméně je pravda, že by z toho nebyl tak typický „hrůzovský“ singl, jakým je Mikádo teď.

Poetický klip, který kombinuje filmové záběry lokomotiv s animací Viktorie Štěpánové, Hrůza jistě zužitkuje na nadcházejícím Videotour, s nímž se v dubnu zastaví v pěti českých městech.