Hlavní obsah

Schůzka s historií Oilers nevyšla. Rekord jim nepřeju, netajil kouč Vancouveru Tocchet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekord NHL odolal. Působivá série hokejistů Edmontonu se zastavila na 16 výhrách v řadě. Stopku vystavili Oilers úřadující šampioni z Vegas, kteří domácí zápas proti Connoru McDavidovi a spol. ovládli v poměru 3:1. A radovat se tak mohl i kouč Vancouveru Rick Tocchet.

Foto: Stephen R. Sylvanie, Reuters

Hokejista Edmontonu Oilers Mattias Janmark (vpravo) v diskuzi se spoluhráčem Brettem Kulakem.

Článek
Fotogalerie

Proč zrovna on? Někdejší výborný útočník byl v sezoně 1992-93 členem sestavy Pittsburghu, která sedmnácti výhrami v řadě stanovila rekord soutěže. V sezoně 2016-17 se k němu řadou šestnácti vítězství přiblížil Columbus, ale ani Edmonton na sedmnáctku nedosáhl.

„Nesnáším, když kluci říkají, že chtějí, aby někdo překonal jejich rekordy. Já tedy nechci, aby (Oilers) překonali náš rekord. Hrají sice jak z praku, jsou strašně nebezpeční, ale prostě jim to nepřeju,“ řekl během All-Star víkendu v Torontu Tocchet, který po boku Maria Lemieuxe a Jaromíra Jágra zažíval euforické pocity od 9. března do 10. dubna 1993. Pittsburská série pak skončila remízou 6:6 s New Jersey v poslední den základní části.

Edmonton přitom na ledě Golden Knights začal od podlahy a v 5. minutě proměnil v oslabení přečíslení 2 na 0 nekompromisně McDavid. Vedení však hostům do pauzy nevydrželo a následně si pro sebe ukradl pozornost hrdina loňského play off gólman Adin Hill, jenž zastavil 30 edmontonských střel.

„Vím, že byli nažhavení a vyhráli mockrát v řadě, ale já jsem tam od toho, abych se snažil vychytat dva body,“ prohlásil Hill, který mezi gólmany s minimálně 18 starty v sezoně kraluje průměrem 1,88 gólu na utkání a úspěšností zákroků 93,8 procenta. Zásah večera si 27letý Kanaďan připsal ve třetí třetině proti bekhendu Leona Draisaitla.

„Jejich brankář zachytal vážně dobře a předvedl několik důležitých zákroků,“ uznal McDavid. „V téhle hale je to vždycky těžký zápas, čekali jsme to. Jsme zklamaní, ale jdeme dál. Už je to nějaký čas, co jsme naposled nezískali body. A člověk někdy zapomene, jak strašně nerad prohrává.“ Oilers se to před duelem s Vegas naposled přihodilo 19. prosince s Islanders (1:3). O dva dny později nastartovali vítěznou jízdu na ledě Devils výhrou 6:3.

Po katastrofickém začátku, který vyhazovem odnesl kouč Jay Woodcroft, vystoupal Edmonton pod vedením Krise Knoblaucha na šestou příčku Západní konference. „Myslím, že jsme tvrdě makali, abychom se do téhle pozice dostali, ale prohráli jsme s týmem z naší divize, se kterým jsme to v posledních letech zažívali často. A to vás moc nepotěší,“ odfrknul si obránce Darnell Nurse.

Po 84 sekundách třetí třetiny zlomil nerozhodný stav Chandler Stephenson a do prázdné branky při power play hostů upravil na konečných 3:1 pro Vegas William Karlsson.

„Vyhrát 16 zápasů v řadě, to se vám musí hodně věcí dařit. Štěstí je důležité, ale potřebujete si ho zasloužit. A dneska se Vegas musí nechat, že tomu šli víc naproti,“ povzdechl si McDavid.

Něco pozitivního na porážce ale Oilers přece jen našli. „Jsem rád, že už o té sérii nemusím mluvit. Jakmile jsme se k tomu rekordu přiblížili, tak jsem neslyšel nic jiného,“ řekl obránce Mattias Ekholm.

Ve středu si hráči Edmontonu zajedou do Palm Springs vyčistit hlavy na golfu s majitelem klubu Darylem Katzem. V noci na sobotu je pak čeká zápas v Anaheimu, kde budou chtít určitě nastartovat novou vítěznou sérii.

Reklama