Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Romea.cz: Server, který přináší pohled Romů a Romek na dění ve společnosti. Nyní máte šanci podpořit jeho rozvoj

07. února 2024
Čtení na 2 minuty
Romea.cz - Zpravodajství o Romech nejen pro Romy (Ilustrační FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Romea.cz - Zpravodajství o Romech nejen pro Romy (Ilustrační FOTO: Petr Zewlakk Vrabec)
Více než 21 let přináší zpravodajský server Romea.cz nezávislé a kvalitní zpravodajství, které bylo nedávno oceněno Nadačním fondem nezávislé žurnalistiky tou nejvyšší známkou. Na konci minulého roku přišla organizace ROMEA s kampaní, jejíž výtěžek by mohl v roce 2024 podpořit více vlastních kvalitních zpravodajských a publicistických textů. Zatím se podařilo vybrat kolem 30 tisíc korun, ale kampaň pokračuje dál s cílem vybrat 100 tisíc korun.

Organizace ROMEA se od svého vzniku v roce 2003 věnuje boji proti diskriminaci prostřednictvím mnoha aktivit a projektů. Zpravodajský server Romea.cz je jedním z hlavních pilířů, na kterých ROMEA své snahy o zlepšení života Romů staví. V minulosti byl server Romea.cz u všech důležitých momentů posledních dvou dekád a nejednalo se vždy jen o kauzy spojené s romskou tematikou.

“Server Romea.cz a jeho novináři byli svědky mnoha demonstrací vedených proti Romům, přinášeli jsem informace během pandemie COVID-19 a podíleli se na deeskalaci napětí v české společnosti během vlny migrace spojené s válkou na Ukrajině,” říká šéfredaktor serveru Zdeněk Ryšavý s tím, že nejdůležitější je, že server přináší pohled na různé události z pozice Romů a Romek.

Během více než dvaceti let usilovné práce server podpořil mnoho mladých začínajících umělců, kterým dal platformu, na které se mohou prezentovat, spolupracoval na řešení kauz, které hýbaly nejen romskou komunitou, ale celou republikou a v neposlední řadě přinesl desetitisíce kvalitních článků a videí.

Tento fakt potvrzuje také nedávné hodnocení Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, který serveru Romea.cz udělil hodnocení A, což je hodnocení nejvyšší možné. Toto hodnocení znamená, že server Romea.cz dodržuje vysoké novinářské standardy, je transparentní a profesionálně pracuje s obsahem. 

Do roku 2024 vystoupila organizace ROMEA s novým cílem, kterým je ještě více kvalitních vlastních zpravodajských a publicistických exkluzivních článků, které čtenáři jinde nenajdou. Právě proto vznikla kampaň s názvem “O Romech nejen pro Romy”, která ukazuje, že pravdivé, nezávislé informace o Romech lze najít na serveru Romea.cz.

“Během prosince se nám podařilo vybrat kolem 30 tisíc korun a ty se již snažíme využívat na přípravu exkluzivních článků nebo videí. Tento týden jsme i díky této podpoře uspořádali a živě odvysílali veřejnou diskuzi s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou. Rena Horvátová připravila profil Patrika Kotlára, který jí vyprávěl svůj silný příběh gaye na malém městě a v romské komunitě. Jarmila Balážová pak napsala komentář týkající se korespondenční volby. Svůj komentář i namluvila a šířili jsme ho v různých formátech na sociálních sítích,” vyjmenovává Zdeněk Ryšavý, co vše se zatím kromě denního zpravodajství podařilo na serveru Romea.cz díky získaným financím zlepšit.

“Kampaň běží dál. chceme dosáhnout cílové částky 100 tisíc korun,” dodává Ryšavý s tím, že kampaň je k vidění na sociálních sítích organizace ROMEA a lze ji také nalézt zde. Podpořit kampaň může kdokoliv, jak jednotlivec, tak firma nebo organizace prostřednictvím darovacího formuláře nebo prostřednictvím sdílení kampaně na svých sítích.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon