Tržby za prodej potravin v poklesu nepřetržitě dvacet měsíců v řadě

Omezená kupní síla většiny domácností v důsledku dlouhodobému propadu reálných příjmů se stále negativně projevuje i v obchodech. Podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu sice tržby maloobchodu v prosinci stouply meziročně o 1,6 procenta (v listopadu se po půldruhém roce poklesu mírně zvýšily o 0,9 %), srovnávací základna ovšem byla hodně nízko – loni v prosinci se totiž maloobchod propadl o 7,3 %. Proti předchozímu měsíci se pak tržby v prosinci zvýšily jen o 0,2 %. Za celý rok 2023 tržby v maloobchodě klesly o 4,1 %.

»Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy zaznamenaly v prosinci meziroční růst. Na zvýšení se podílel prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot. Z nepotravinářského zboží dosáhly nevyššího meziročního růstu tržeb prodejny s kosmetickými a toaletními výrobky. Tržby za prodej potravin klesaly nepřetržitě již dvacátý měsíc v řadě, tempo poklesu se však v prosinci zmírnilo,« uvedla Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Tržby za nepotravinářské zboží podle statistiků v prosinci vzrostly o 2,5 %, za pohonné hmoty se zvýšily o 2,3 %, za potraviny ale klesly o 0,2 %.

Tržby ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky vzrostly meziročně o 15,5 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 11,2 % a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím o 5,6 %. Naopak o pět procent klesly tržby v prodejnách s výrobky pro domácnost, o 3,7 % se snížily v obchodech s oděvy a obuví a o 0,6 % v prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci. Tržby ve specializovaných obchodech s potravinami se zvýšily o 1,2 %, naopak v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin klesly o 0,3 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se pak tržby zvýšily o 15 %. Internetovým a zásilkovým obchodům stouply tržby o 5,5 %.

Motoristický segment loni rostl

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se v prosinci meziročně zvýšily o pět procent, v tom za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů vzrostly o 4,9 % a za opravy motorových vozidel stouply o 5,5 %. Meziměsíčně se tržby v motoristickém segmentu snížily o 0,2 %.

Za celý rok 2023 tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly o 4,2 %.

(ici)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy