Chrudimské noviny Investice do zdravotnictví ukázaly, jak se věci mají

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Investice do zdravotnictví ukázaly, jak se věci mají

Chrudim – Kam putují peníze z krajského rozpočtu? Od ledna začal pro informování veřejnosti fungovat Datový portál Pardubického kraje. Když se objevila data o tom, že okres Chrudim dostává dlouhodobě méně peněz než ostatní, starostu Františka Pilného (ANO 2011) to nazvedlo ze židle, jako by to pro krajského zastupitele byla překvapivá zpráva.

Foto: Chrudimské noviny

Starosta František Pilný (ANO 2011) byl v očích veřejnosti zvolen do krajského zastupitelstva hlavně pro to, aby lobboval za Chrudimskou nemocnici, protože jak sám tvrdil, jedině tak bude mít vliv a přehled. Když kraj ale zveřejnil, kolik se investovalo do zdravotnictví od roku 2015 až dosud, reagoval překvapivě. „To je výsměch,“ komentoval František Pilný hodnotu 4,44 procent (110 milionů korun) z celkového objemu financí (8,4 miliardy), které kraj rozdělil mezi okresy.

Chrudimská interna.  Foto: Chrudimské noviny

Politici se přou, jestli je povytažené obočí opravdu na místě, nebo je logické, že se finance nedají mezi okresy rozdělovat stejnou měrou, ale podle potřeby. A více peněz jde do krajského města než do okresního, když se tam aktuálně stavěl urgentní příjem prvního typu. Logická je i podpora zanedbaných lokalit s chátrajícími budovami nemocnic, kde bylo potřeba pro zachování zdravotní péče modernizovat neprodleně. Ani do jedné kategorie Chrudim v rámci Pardubického kraje nepatří.

V nadcházejících volbách půjde politikům opět o získání křesla v nejvyšším vedením kraje, aby získali vliv. Do užšího vedení se přitom ani v posledních volbách na podzim 2020 žádný z nich nedostal. I to se ale může na podzim změnit.

Investice do zdravotnictví v okrese Chrudim od roku 2015. Zdroj: Datový portál Pardubického kraje

 

 

 

Petra Vintrlíková

Reklama

Obrázek uživatele Brd
#10739 Brd 11. Únor 2024 - 19:25
Že se k Chrudimské nemocnici staví kraj negativně můžu potvrdit. Byl jsem osobně svědkem rozhovoru Netolického s Válkem v Pard. nemocnici, kdy Válek po prosbách hejtmana sliboval hromadu peněz, aby se mohl dostavět urgentní příjem. A kde je vzít, než obrat jiné nemocnice, že ?.