Zdraví

Na co je dobré psí sádlo? Nejenom při nachlazení vám přinese kýženou úlevu

Sahaly po něm naše babičky, když někoho v rodině trápilo astma, horečky či rýma. Psí sádlo zkrátka bylo spolehlivým pomocníkem. Jednoduše se namazalo na záda a na hrudník a v případě potřeby znovu. Jak se ukázalo, léčebné metody našich babiček a prababiček rozhodně nebyly vůbec špatné. Kde psí sádlo seženete v současné době, kdy byste po něm měli sáhnout a z čeho se vlastně vyrábí?

Co je psí sádlo?

Název psí sádlo je poněkud zavádějící, alespoň v moderní společnosti. Zatímco dříve se psí sádlo skutečně získávalo ze psů, ochránci zvířat se zasadili o to, že žádnému psovi již není ve spojitosti s výrobou psího sádla ublíženo. Složení masti tak bylo zcela pozměněno a jeho současná podoba je založena na včelím vosku. Psí sádlo, v moderním pojetí, je tedy čistě přírodní mast obsahující celou řadu bylinek.

Jak vzniklo psí sádlo?

Se vznikem moderního psího sádla se pojí jedna legenda. Protože skutečné psí sádlo znamenalo smrt oblíbených a vysoce ceněných čtyřnohých společníků, přišel pastevec Karl Weiss s náhradní recepturou, která obsahovala směs bylinek, jež mají na lidské zdraví stejné účinky jako sádlo z psů. Jeho věrný pes tak byl v bezpečí a dále mu mohl stát po boku při práci a jeho malý syn se díky přírodní variantě psího sádla brzy vyléčil. Stejně tak i další lidé od té doby mohou hledat úlevu při nachlazení právě v použití přírodní masti, kterou začal Weiss vyrábět.

Z čeho je psí sádlo?

Zatímco dříve kvůli psímu sádlu umírali psi, nyní se k jeho výrobě používá:

  • včelí vosk
  • měsíček lékařský – má skvělé dezinfekční a antiseptické účinky
  • světlík lékařský – má antibakteriální účinky
  • tymián obecný – silice z tymiánu je oblíbená pro své protizánětlivé a dezinfekční účinky
  • jitrocel kopinatý – zmírňuje dráždivý kašel
  • černý bez – stimuluje pocení, pomáhá snížit teplotu
  • blahovičník kulatoplodý – podporuje vykašlávání a pomáhá ulevit od ucpaného nosu
  • violka vonná – podporuje vykašlávání a má zklidňující účinky
  • řebříček obecný – má baktericidní a antimykotické účinky
  • sléz maurský – pomáhá vytvořit ochrannou vrstvu a je protizánětlivý
  • přeslička rolní – je oblíbená díky svým regeneračním účinkům

Na co se používá psí sádlo?

Až vás opět skolí rýma, horečka či kašel, sáhněte po psím sádle a mast vmasírujte do oblasti hrudníku. Při rozmazávání buďte skutečně pečliví a mažte do té doby, než se plně vsákne do pokožky. Následně se z masti vytvoří ochranný film, jenž má hned dvě výhody. Tou první je to, že zamezí úniku vody z těla, druhou výborná vstřebatelnost účinných látek. Účinky psího sádla poznáte již při samotném mazání, protože se vám lépe prokrví pokožka, uvolní se hleny a bude se vám brzy lépe dýchat i snáze vykašlávat.

Oblast hrudníku a zad ale není tím jediným místem, kam si můžete sádlo namazat. Pokud vás trápí bolest hlavy, aplikujte si mast také na oblast spánků. Při neústupné rýmě si namažte také oblast přímo pod nosem a chcete-li si uvolnit dýchací cesty, můžete sádlo využít také při inhalaci.

Jak často aplikovat psí sádlo?

Psí sádlo můžete používat i několikrát denně podle potřeby. Přijde vhod i při léčbě u malých dětí a těhotných. Jeho složení je totiž čistě přírodní a lze bez obav používat v každé situaci, a to již od jednoho roku věku.

Až vás příště opět skolí nachlazení, ucpaný nos vám nedovolí se volně nadechnout, hlava vás bude bolet od horečky a kašel vás bude budit ze spaní, vyzkoušejte léčivé účinky psího sádla a několikrát denně si ho vmasírujte do kůže. Uvidíte, že vám přinese brzkou úlevu a určitě oceníte i příjemnou vůni bylinek.

Zdroj foto: www.freepik.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button