Závody žebříčků B v roce 2024

7.2.2024 Petr Klimpl

Závody žebříčků B v roce 2024

V roce je připraveno v Čechách devět a na Moravě osm závodů žebříčku B. Z těchto závodů se každému závodníkovi počítá pět nejlepších  výsledků.

Žebříček B-Čechy

1.  27. 4. Žebříček B-Čechy – klasická trať    SJC
2.  28. 4. Žebříček B-Čechy – krátká trať     SJC
3.   1. 6. Žebříček B-Čechy – sprint LPU
4.   1. 6. Žebříček B-Čechy – krátká trať LPU
5.   2. 6. Žebříček B-Čechy – klasická trať LPU
6.  22. 6. Žebříček B-Čechy – klasická trať ONO
7.  23. 6. Žebříček B-Čechy – krátká trať ONO
8.   7. 9. Žebříček B-Čechy – krátká trať DKL
9.   8. 9. Žebříček B-Čechy – klasická trať DKL

27. – 28. 4. 2024 – ŽB – SPORTCENTRUM Jičín
Úvodní dva závody béčkového žebříčku v Čechách (sobotní klasickou a nedělní krátkou trať) připravili jičínští pořadatelé v prostoru Bradlecká Lhota, Syřenov, Zboží u Nové Paky, Lháň centrem v Tužíně, kde je kopcovitý terén v nadmořské výšce 350-642 m n. m. V nižších částech je vegetačně různorodý smíšený les, směrem do vyšších částí přechází do čistého listnatého lesa. V nejvyšších partiích má až horský charakter s kamenitou podložkou. Jsou tam mírné i prudké svahy, terénní detaily po těžbě a erozi, v terénu je středně hustá síť komunikací. Byly tam už předchozí mapy: Buš II (1988), Bradlec I (2001), novou mapu dělá Ondřej Prášil, tratě staví v sobotu Jan Mrázek a v neděli Jan Palas.

1. – 2. 6. 2024 – ŽB – OK Lokomotiva Pardubice
První červnový víkend proběhnou premiérově v ŽB tři závody ve dvou dnech. V sobotu dopoledne se poběží sprint ve městě Chvaletice, tratě postavili Jan Žák a Tomáš Deml v uliční a sídlištní zástavbě města, v parcích, areálech  škol i v přilehlém lesíku. V prostoru zatím orienťácká mapa nebyla, tu novou chystá Petr Fiala. V sobotu odpoledne se závodníci přesunou asi do 5 km vzdálených Zdechovic, kde poběží krátkou trať (a v neděli klasickou trať). Prostor obou závodů je vymezen obcemi Zdechovice, Horušice, Vinice, Morašice. Je tam smíšený, dobře průběžný les, místy je hustší porost se sníženou viditelností, je tam hustá síť cest. Mírný svah s několika vršky s celkovým převýšením cca 60 m. Ve vrcholových partiích oblasti s kameny. Poslední mapy v tomto prostoru byly Katovna-východ (2010), Katovna-sever (2010), Katovna-západ (2009). Novou mapu připravuje Petr Mareček, krátkou trať staví Lukáš Hovorka a klasiku Ondřej Macek.

22. – 23. 6. 2024 – ŽB – SKOB Ostrov
Sobotní klasickou a nedělní krátkou trať připravili pořadatelé z SKOB Ostrov v okolí biatlonové areálu Eduard v Jáchymově (mezi Abertamskou zatáčkou a silnicemi na Abertamy a Mariánskou). Závodníky tam čeká hřbet s širokou vrcholovou částí, svahy i vrcholová část s velkou terénní členitostí – pozůstatky po středověké i novověké těžbě (jámy, kupy, svahové hřbítky, haldy, hlušiny); horský les s různou průběžností, místy jsou horské louky. Přechozí mapa zde byla z roku 2016 s názvem Eliáš, novou mapu připravuje Radim Ondráček, na které postaví tratě v sobotu Aleš Ritter a v neděli Petr Ševčík.

7. – 8. 9. 2024 – ŽB – KOB Kladno
Závěrečné dva závody (v pořadí krátká trať a klasika) připravili kladenští pořadatelé do prostoru Křivoklát Písky, Městečko, Míče, Pařeziny, Písky s centrem ve Střední lesnické školé a středním odborném učilišti Křivoklát Písky. V okolí dosud o-mapa nebyla (tu novou dělá Jiří Cabrnoch), tratě po oba dny staví Pavel Vinš v terénu v nadmořské  výšce 280 – 430 m n.m., kde je smíšený les, středně velké převýšení, porostová pestrost, střídavá průběžnost, středně hustá síť komunikací. Prostor je na západě ohraničen potokem a prudkým svahem, do prostoru vybíhá několik středně hlubokých údolí s prudkými svahy; SZ část prostoru je rovinatá.

Žebříček B-Morava

1.   4. 5. Žebříček B Morava – klasická trať   VRB
2.   5. 5. Žebříček B Morava – krátká trať     VRB
3.   1. 6. Žebříček B Morava – krátká trať     VIC
4.   2. 6. Žebříček B Morava – klasická trať   VIC
5.  22. 6. Žebříček B Morava – klasická trať   SKM
6.  23. 6. Žebříček B Morava – krátká trať     SKM
7.   7. 9. Žebříček B Morava – krátká trať     AOP
8.   8. 9. Žebříček B Morava – klasická trať   AOP

4. – 5. 5. 2024 – ŽB – Sportovní klub ve Vrbně pod Pradědem
Úvodní dva závody ŽB-Morava (sobotní klasická a nedělní krátká trať) mají centrum ve sportovním areálu Nové Heřminovy. V prostoru závodu Nové Heřminovy, Kunov, Skrbovice, údolí Popela je převážně listnatý les v nadmořské výšce 430 – 635 m n. m. se střední hustotou cest, místy je čistý bukový les, místy pestrá směsice porostů všech stupňů průběžnosti. V prostoru byla mapa Střelnice (1994), pro letošní závody připravuje mapy Petr Matula, v sobotu staví tratě Richard Klech, v neděli Milan Binčík.

1. – 2. 6. 2024 – ŽB – OB Vizovice
Smíšený les podhorského charakteru, minimum podrostu, svažité partie s bažinkami, místy těžší kamenitá podložka, v části prostoru náročné sesuviště s velmi těžkou podložkou, v části prostoru pískovcové skály. Porostově velmi zajímavý prostor s členitými terénními prvky - to je charakteristika sobotní krátké a nedělní klasické tratě. Centrem obou závodů je areál Muzea Vařákových pasek v Lačnově. V prostoru již byla mapa Peklo (1990), novou dělá Petr Matula, tratě obou závodů postaví Jan Vyoral.

22. – 23. 6. 2024 – ŽB – Směr Kroměříž
Sobotní klasická a nedělní krátká trať mají centrum na koupališti v Roštíně. Poběží se v kopcovitém dobře až středně průběžném terénu s množstvím cest, pískovcových skalek, terénních prvků a relikty nedokončené „Baťovy“ dálnice. Z hlavního hřebene vybíhají úzké, často skalnaté hřbety, oddělené hluboko zařezanými údolími potoků s příkrými, místy suťovými svahy. Je tam zachovalý komplex převážně bukových a v nižších polohách dubohabrových lesů. Tratě klasiky postavil Pavel Dittrich, krátkou trať pak Roman Vlček na mapě, kterou mapoval Vítězslav Pěček (předchozí mapa Brdo byla z roku 2010).

7. – 8. 9. 2024 – ŽB – Orientační Běh Opava
Závěrečné dva závody moravských béček jsou společné ze závody Kitl Českého poháru. Opavští pořadatelé zvou závodníky do lesů u Nové Vsi u Rýmařova (prostor závodu: Nová Ves u Rýmařova, Stará Ves u Rýmařova, Karlov, Soukenná (hora)), kde je horský les, s množstvím bažinek a melioračních rýh, i množstvím světlých hustníků, jsou tam kameny, skalky, vše v nadmořské výšce 800 – 900 m n. m. V prostoru již byla mapa U Škaredé Jedle z roku 2012. Novou mapu dělá Jan Potštejnský, tratě na ní postavili Miroslav Hadač (sobotní krátká trať) a Luděk Valík (nedělní klasika).


« zpět