InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tatra bude hrdinkou nové výstavy Jihočeského muzea v Českých Budějovicích

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Výstava Tatra - nákladní i osobní automobily na plakátech a v prospektech, 1945 – 2024 je novým tahákem Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Prezentuje část sbírek milevského publicisty a sběratele Martina Kupce zaměřenou na nákladní a osobní vozy značky Tatra. Na originálních plakátech a prospektech představuje vývoj propagace a reklamní grafiky této slavné automobilové značky. Výstavu zájemci uvidí od 9. února do 12. května. Vernisáž se koná ve čtvrtek 8. února od 16 hodin.

Tatra se řadí mezi nejstarší automobilky světa. Reklama ji provázela po celou dobu její existence a snažila se vyzdvihnout přednosti nabízených modelů. Vedle reklamy na samotné vozy jsou do výstavy zařazeny i plakáty a prospekty na známou rallye Paříž – Dakar nebo na expedici Tatra kolem světa 1987 – 1990, ale i reklama na různé k Tatře dodávané nástavby od jiných výrobců.

Výstavu doplňuje nová kniha Martina Kupce Tatra – osobní automobily na plakátech a v prospektech, 1945 – 1999, kterou je možno zakoupit na recepci muzea. Publikace je určena pro příznivce osobních vozů této naší slavné automobilové značky a vznikla ve spolupráci s Tatra Trucks a skupinou CSG.

Limuzíny značky Tatra, vyráběné mezi léty 1945 až 1999, měly zvláštní osud. Přestože se vždy jednalo o elegantní automobily s unikátní technickou koncepcí, nesly si s sebou jisté stigma. Tím bylo jejich téměř výhradní určení pro úzce vybraný okruh zejména politických prominentů té doby.

I když tyto vozy nebyly primárně prodávány na běžném trhu, byla jejich tištěná propagace ve formě prospektů i plakátů poměrně rozsáhlá. Vzniklo tak mnoho unikátních materiálů pro tuzemské odběratele i zahraniční zákazníky. A téměř všechny se poprvé podařilo soustředit právě v této knize. Novinkou v publikaci je tentokrát celkem 21 kreseb zejména vozů, od výtvarníka Jana Hlavína, které uvádějí jednotlivé kapitoly a výtvarně knihu obohacují.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace