Startupy ve střední a východní Evropě nabízejí úžasný potenciál

Karolína Mrozková, partner VC fondu Credo Ventures, zdroj: Credo Ventures

Kariéra ve venture kapitálu (VC) v USA poskytuje skvělou příležitost a zkušenosti. Člověk se ve Státech naučí sofistikované procesy od těch nejlepších a může svoje poznatky aplikovat na dalších trzích.  Karolína Mrozková, partner VC fondu Credo Ventures a host podcastu Startup Kitchen Talk, pronikla tímto způsobem do VC sektoru v investiční společnosti White Star Capital v New Yorku.

Karolíně teď její „americká“ zkušenost pomáhá při hledání nadějných startupů v regionu střední a východní Evropy (CEE). Evropa, a zejména její východní část, se nemůže vyspělostí trhů porovnávat se Spojenými státy. K nevýhodě patří taky roztříštěnost evropského startupového ekosystému. CEE region ale na druhou stranu ukazuje ohromný potenciál. Roste i vyzrálost zakladatelů startupů. Od roku 2017, kdy Karolína zahájila kariéru ve VC, pozoruje setrvalé zlepšování. Startupisté v CEE zapracovali na kvalitě svých vizí a schopnosti je prodat investorům.

Přesun z USA do Evropy znamenal taky návrat do kulturně bližšího prostředí. Americký sklon prezentovat vše v pozitivním světle Karolíně úplně neseděl. Vidí v něm do jisté míry přetvářku a tendenci lakovat věci narůžovo. Přímý „evropský“ styl jí více vyhovuje, i když ne vždy vše vypadá tak dobře jako za oceánem.

Její cesta do VC ale nebyla přímočará, původně se totiž věnovala modelingu. Jak se z modelky stane venture kapitalista? Proč o sobě neustále pochybuje? Poslechněte si anglicky mluvený podcast (68 minut) Kateřiny Syslové s Karolínou Mrozkovou.

Co v podcastu mimo jiné zaznělo?

1:15 Pracuji často na dálku, ale to je normální. Pokrýváme celou CEE. Není proto možné být všude a setkávat se s lidmi osobně. (Karolína žije střídavě v Praze a Istanbulu.)

05:20 Nejtěžší je pro mě time management. Každé rozhodnutí, jak naložit s časem, s sebou přináší náklady příležitosti.

12:00 Přesun do USA pro mě byl kulturní šok. Najednou i vrátný se vás ptá, jak se máte. Zpočátku jsem k tomu měla postoj ve smyslu „proč vás to zajímá?“

21:45 Fáze investice značně mění povahu investice. V brzké fázi pracujete s podstatně méně informacemi, a tedy vysokým rizikem, které musíte akceptovat.

1:05:30 V podnikání musíte být připraveni na neúspěch. Když ho zažijete v rané fázi života, dodá vám odvahu. Zjistíte, že se tak moc nestalo. Život jde zkrátka dál.

Tato epizoda je součástí série podcastů středoevropské platformy Startup Kitchen, kde se tvoří úspěšné recepty pro podnikatele, inovátory a obecně startupisty, kteří chtějí měnit svět k lepšímu. Startup Kitchen propojuje venture capital investory s nejnadějnějšími projekty ve střední Evropě.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Newsletter