Poklady na dosah. Slezskoostravský hrad vystavuje repliky korunovačních klenotů

  17:08
Repliky českých korunovačních klenotů jsou až do konce května k vidění ve výstavních prostorách Slezskoostravského hradu. Autorem většiny z nich je český zlatník Jiří Urban, jenž vyráběl šperky mimo jiné i pro anglickou královnu Alžbětu II.

Takřka k nerozeznání od originálu jsou repliky legendárních a jen zřídka vystavovaných českých korunovačních klenotů. (6. února 2024) | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

„Doporučil bych zaměřit se na repliku gotického žezla a jablka, které nechal vyrobit Karel IV. Unikátní jsou v tom, že jejich originály se nenacházejí v Česku, ale v Císařské klenotnici ve Vídni,“ upozornil Lukáš Czopík, který má výstavu na starosti.

Mezi nejstarší vystavované klenoty podle něj patří svatováclavský meč, jenž byl součástí korunovačních obřadů. „Jeho čepel vznikla v 10. století a přímo do malého otvoru v ní tehdy byly vloženy ostatky sv. Václava,“ doplnil Czopík.

Osudy 22 českých panovníků

Výstava kromě toho přiblíží návštěvníkům také osudy dvaadvaceti vladařů napříč pěti staletími, a to formou informačních panelů a exponátů, ilustrujících období jejich vlády.

O korunovačních klenotech se v tuzemsku učí všichni a říká se, že každý správný Čech by je měl alespoň jednou za život i vidět. Originál exponátů je však vystavován pouze jednou za zhruba pět let, někdy je interval ještě značně delší. Naposledy se tak stalo v prosinci 2022. Navíc exponáty je možné spatřit jen na malý okamžik.

Proto vznikla jedinečná putovní výstava České korunovační klenoty na dosah, která návštěvníkům umožní tento unikátní poklad do detailu poznat bez jakéhokoli rušení a prohlédnout si jejich mistrovské repliky.

1. prosince 2023

Autor: