Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hasiči řeší čím dál víc požárů komínů. Základem je řádné vyčištění a revize, radí

Topná sezona je v plném proudu a naplno to poznali také hasiči, kteří od začátku roku vyjížděli hned k několika požárům. Radí proto, jak takové situaci předejít a jak se zachovat, pokud u vás požár vypukne.

„Topná sezóna je v plném proudu a nám ve statistikách přibývají požáry komínů. Jen od začátku února jich evidujeme sedm, což je přibližně dva denně,“ uvedli například jihočešti hasiči na sociální síti X (dříve Twitter).

Podle hasičů se dá takovému požáru snadno předejít. Je nutné mít komín řádně vyčištěný a mít v pořádku i samotné topidlo. Podmínky čištění, kontroly a revize komínů, kouřovodů a spotřebičů paliv jsou jasně dané legislativou. Podle výkonu spotřebiče a druhu paliva by se měla provádět jednou, dvakrát nebo třikrát ročně.

Kontroly a čištění spalinové cesty provádí osoba, která je držitelem živnostenského oprávnění v oboru kominictví. Spotřebiče na pevná paliva s výkonem do 50 kW mohou kromě kominíka vyčistit lidé doma sami. Na revizi si lidé musí lidé pozvat odborníka, který má k tomu osvědčení.

Co když začne hořet?

Důležité je podle hasičů vědět, jak se zachovat v případě, že doma požár komínu vypukne. „Je třeba odklidit z blízkosti komína veškerý hořlavý materiál a zavolat hasiče na tísňovou linku 112 nebo 150. Lidé by nikdy neměli hasit hořící saze vodou. Voda na rozpáleném komíně vytvoří páru, která se rozpíná, a může dojít k roztrhnutí komína,“ upozorňují hasiči.

Ohodnoť článek

Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky hasiči, požár, komín, revize, čištění, kominík, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči řeší čím dál víc požárů komínů. Základem je řádné vyčištění a revize, radí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.