Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

Zpravodajský server Romea.cz. Vše o Romech na jednom místě

NÁVOD: Jak přihlásit dítě na střední školu? Letos poprvé je možné podat přihlášku elektronicky, stále ale zůstává i možnost papírového formuláře

07. února 2024
Čtení na 3 minuty
Elektronická přihláška na střední školu (FOTO: Zdeněk Ryšavý)
Elektronická přihláška na střední školu (FOTO: Zdeněk Ryšavý)
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy spustilo v pátek večer systém elektronických přihlášek na střední školy. Uchazeči a jejich rodiče mohou přihlášky jeho prostřednictvím podávat do 20. února. Elektronická přihláška je letošní novinkou, stále je ale možné podat přihlášku i na klasickém papírovém formuláři.

Podat přihlášku ke studiu na střední škole je možné třemi způsoby: elektronickou přihláškou, výpisem ze systému nebo tiskopisem s přílohami. Přehledný způsob ke každé z možností je podrobně popsaný přímo na přihlašovacím webu dipsy.cz.

Elektronická přihláška

Nejjednodušším způsobem je podání přihlášky online prostřednictvím využití Identity občana. Není potřeba vyplňovat osobní údaje, tisknout formulář, fyzicky podepisovat ani posílat do školy. Pokud ještě Identitu občana nemáte, lze ji založit na webu identitaobcana.cz (na výběr jsou čtyři přihlašovací prostředky: Bankovní identita, MojeID, Mobilní klíč eGovernmentu nebo NIA ID – portál vás provede všemi potřebnými kroky).

Na webu dipsy.cz se u možnosti Elektronická přihláška jedním z přihlašovacích prostředků přihlásíte do systému, který je napojen na registr obyvatel – ukáže se vám seznam vašich dětí, ze kterých vyberete to, které přihlašujete ke studiu. Ukáže se vám rovněž seznam škol, včetně oboru, zaměření a formy vzdělávání, ze kterého vyberete až tři obory. U každé školy a oboru uvidíte i další informace – třeba o počtu přihlášek a přijatých uchazečů v minulých letech.

Požadované přílohy přiložíte elektronicky naskenované nebo vyfocené. Po odeslání vám přijde potvrzovací email. Pozvánka ke zkouškám vám přijde rovněž elektronicky, po vyhodnocení zkoušek zde uvidíte detailní výsledky testů. Pomoci vám může i video, které podrobně krok po kroku popisuje postup přihlášení.

Identita občana

K elektronické přihlášce budete potřebovat takzvanou identitu občana. Vaši elektronickou identitu tvoří informace, které jsou podobné těm, co naleznete na svém občanském průkazu a slouží vám k bezpečnému a důvěryhodnému prokázání své totožnosti online.

Pomocí elektronické identity je umožněno jednoduše a bezpečně využívat online platformy a služby, aniž byste museli osobně navštěvovat kanceláře nebo provádět složité administrativní postupy. Vaše elektronická identita vytvoří spojení mezi vámi a digitálním světem, umožní vám rychlý a efektivní přístup k různým online zdrojům a možnostem. Její bezpečnost a spolehlivost jsou zajištěny moderními technologiemi a standardy, aby byla ochráněna vaše soukromí a důvěrnost vašich osobních údajů.

Bankovní identita

Nejčastěji využívanou elektronickou identitou je bankovní identita, která funguje jako digitální občanský průkaz sloužící k rychlému ověření vaší totožnosti online. Pokud používáte internetové bankovnictví, pravděpodobně již tuto identitu máte. Banka ověřuje vaši totožnost pomocí osobních dokladů předtím, než vám poskytne přihlašovací údaje. Tím se zajišťuje, že pod určitými údaji se přihlašujete vy, což umožňuje rozpoznání vaší bankovní identity. Kromě jiného můžete díky bankovní identitě podat přihlášku na střední školu. Pro chcete vědět, zda bankovní identitu máte, nebo si ji chcete zřídit, kontaktujte svou banku. Případné zřízení bankovní identity trvá u většiny bankovních institucí několik minut.

Mobilní klíč eGovernmentu

Další celkem hojně využívanou elektronickou identitou je mobilní klíč eGovernmentu, který představuje využití přihlašování bez potřeby zadávání dalších ověřovacích kódů. Po jeho instalaci a aktivaci vám bude umožněno přihlašování ke službám využívajícím elektronickou identifikaci prostřednictvím Národního bodu. Je důležité si nainstalovat aplikaci, napsat do ní svoje telefonní číslo a poté postupovat podle pokynů, to znamená jít si ověřit svou totožnost na pobočku Czech Pointu.

Existuje několik dalších metod, kterými lze získat Identitu občana pro práci s elektronickými přihláškami na střední školy. Informace o těchto možnostech naleznete na portálu identity občana. Obecně je ale nejjednodušší, a i pro nás v redakci nejrychlejší bankovní identita. Většina z nás totiž má účet u nejméně jedné z bankovních institucí.

Výpis ze systému

Druhá možnost je vyplnění přihlášky online bez nutnosti přihlášení. Na webu dipsy.cz u možnosti Výpis ze systému vyplníte všechny osobní údaje, vyberete si školy a obory a nahrajete potřebné přílohy (sken nebo fotku). Ze systému si pak výpis vytisknete, podepíšete a poštou nebo osobně ho doručíte na všechny vybrané školy. I zde u každé školy a oboru uvidíte počty přihlášek a přijatých uchazečů v minulých letech. Pozvánka ke zkouškám vám přijde z každé školy doporučeným dopisem.

Tiskopis se všemi přílohami

Na webu dipsy.cz si u možnosti Tiskopis se všemi přílohami stáhnete formuláře pro přihlášku a potřebné přílohy, které daná škola nebo obor požaduje. Každá přihláška musí mít stejné obory uvedené ve stejném pořadí podle zvolené priority pro přijetí. Vyplníte všechny potřebné údaje, vytisknete a podepíšete (dohledat si musíte přesný název a adresu každé školy, kód oboru a jeho přesný název i se zaměřením).

Přihlášku i s přílohami doručíte osobně nebo poštou do každé školy. Pozvánka ke zkouškám vám přijde doporučeným dopisem.

Pomozte nám šířit pravdivé zpravodajsví o Romech
Teď populární icon