Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zlaté české ručičky, ale co víc? Projekt Made by Fire budí otázky, jak vystavovat současný design

Eva Slunéčková, Maxim Velčovský a Danica Kovářová, kurátorky a autor koncepce a designu výstavy Made by Fire. Foto: Hana Knížová
Eva Slunéčková, Maxim Velčovský a Danica Kovářová, kurátorky a autor koncepce a designu výstavy Made by Fire. Foto: Hana Knížová

Projekt Made by Fire, uváděný až do konce srpna v brněnském Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie, je věnovaný českému sklu a porcelánu. Jde o jednu z mála tuzemských výstav věnujících se současnému designu a řemeslu. A mimoděk vzbuzuje otázku, jaké funkce by vůbec měly muzejní výstavy plnit a jak by měly komunikovat směrem k laické i odborné veřejnosti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Putovní expozice Made by Fire nejprve loni v dubnu zamířila do Milána na největší evropský veletrh designu Salone del Mobile. Poté se představila na podzim na pražském Designbloku. A nyní je v rozšířené verzi až do konce srpna k vidění v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie.

Co expozice vypovídá o současné produkci českých tvůrců a tvůrkyň balancujících na hranici umění, designu a řemesla, kterou kurátorky shrnují pojmem „art design“? A jaké nároky bychom měli mít na výstavní projekty velkých tuzemských institucí?

Sklo a porcelán jsou jedním z mála odvětví, v nichž české a moravské země dlouhodobě vynikají na světové úrovni. Z dědictví moderního průmyslu vzniknuvšího za Rakouska-Uherska jsme dokázali těžit jak za první republiky, tak za komunistického režimu. Ten porcelán a zejména sklo ve velkém exportoval do východního i západního bloku.

České sklárny i porcelánky stavěly na bohaté tradici a rozvinutých technologiích a navazovaly spolupráce s předními osobnostmi výtvarného světa.

Kurátorky Eva Slunéčková a Danica Kovářová spolu s designérem Maximem Velčovským, který stojí za koncepcí výstavy, představují současnou generaci tvůrců a tvůrkyň i podniků pracujících s těmito materiály.

Zlaté české ručičky

Made by Fire je záslužný projekt v tom smyslu, že pomáhá zviditelnit současné české užité umění a design pro domácí i zahraniční publikum. Představuje řadu stálic i mladých nadějných talentů a množství kvalitních prací, které stojí za to vidět.

Organizační tým odvedl notný kus práce, co se týče

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Design

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější