Vlastimila Vlková se stala hvězdou těsně před penzí. Troška vzpomínal na nahou scénu u jezu

Vlastimila Vlková, kterou nejvíce proslavila role obětavé farské hospodyně Cecilky v komediích Zdeňka Trošky Slunce, seno..., se stala slavnou až těsně před penzí. Dožila se požehnaného věku 94 let. Jak se stala hvězdou a jaké bylo její soukromí?

Za vše mohla jedna velká náhoda. Když Vlastimile Vlkové bylo 57 let, v jednom pražském parku ji během procházky objevil scenárista Ivan Passer a nabídl ji roli v připravovaném filmu Intimní osvětlení. Zaujala ho svým milým výrazem a bezprostředností. Vlastimila Vlková do té doby pracovala jako účetní a televizi doma ani neměla.

Zpočátku se bránila a o filmování nechtěla ani slyšet. Nakonec se ale přemluvit přece jen nechala. Jako důchodkyně vstoupila na doporučení do komparzního hereckého rejstříku Filmového studia Barrandov a přivydělávala si k penzi. Byl o ní obrovský zájem a hrála skoro až do své smrti.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z herecké hvězdy Jorgy Kotrbové, představitelky Zlatovlásky se stala multimilionářka. Co dnes dělá a jak přišla k penězům?

Přestože s herectvím neměla žádnou zkušenost, před kamerou od prvního okamžiku působila přirozeně. Jako by snad hrála celý život. Do svých filmů ji následně začali obsazovat i další věhlasní režiséři, jen namátkou Miloš Forman, Oldřich Lipský, Václav Vorlíček, Zdeněk Podskalský, Petr Schulhoff, František Vláčil, Karel Kachyňa, Jiří Menzel, Juraj Herz, Ludvík Ráža nebo Zdeněk Troška.

Právě posledně jmenovaný ji zajistil věčnou slávu, když ji svěřil roli Cecilky, hospodyně faráře Otíka v komediích Slunce, seno... Zahrála si ve všech třech dílech. „Vlastička to byla moje láska. Ona mi říkávala: ‚Zdenečku, já ti to tady kazím a ty mně neřekneš půl slova.' A já říkám: ‚Vlastičko, kdyby se mi to nelíbilo, tak věřte tomu, že bych vás poupravil.' A ona, že ne, že jsem na ni moc hodný, nic jí neřeknu a že mi to kazí. Ona byla strašně fajn,“ prozradil pro CNN Prima NEWS režisér Zdeněk Troška.

Troška si ji oblíbil a dohazoval jí role

Pro roli Cecilky byla pro něj jasnou volbou. „Seznámil jsem se s ní ještě na škole, když jsem dělal nějaké cvičení ve druhém ročníku. Našel jsem si ji na hereckém seznamu na Barrandově a obsadil ji do snímku Odejít před svítáním. Tak se mi zalíbila, že když jsem pracoval jako asistent u pana Zdeňka Podskalského a dělal mu obsazení do filmu Křtiny, dali jsme jí roli babičky, co opatruje novorozeně. Potom mi hrála babku v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci a nakonec Cecilku ve Slunce, seno...,“ přiblížil režisér Troška.

Na Vlkovou má krásné vzpomínky. „Některé jsou nepublikované. Když dožívala v ženských domovech, říkala mi: ‚Zdenečku, já jsem hrozná potvora.' Já ji odpověděl, že to není pravda, ale trvala si na svém. ‚Babky se mě ptaly, jestli jsem opravdu do toho mlýnského náhonu spadla po zádech a já jim řekla: Spadla, holky, spadla, pan režisér si to přál a co bych pro něj neudělala.' Přitom tam místo ní byl kaskadér. Já ji na to řekl: ‚Vlastičko máte recht, ať mají vztek',“ uvedl s úsměvem Zdeněk Troška.

Jak se odehrála slavná scéna plná nahoty?

Zmíněná scéna, která se odehrála ve třetím pokračování pod názvem Slunce, seno, erotika, stála za to. „Ukázal jsem ji, jak si to představuji. Najednou kolem sebe uvidí samé pinďoury, ona svatá pobožná slečna z fary, která nikdy nic takového neviděla. S hrůzou v očích se měla odtáhnout, chytit se nejbližší zábrany, chlapce po levé ruce, podívat se na jeho ‚Jánošíka' a omdlít. Kamera, akce a jelo se. Vlastička se chytla nohy, podívala se na obnažené chlapce kolem sebe, k jednomu z nich se přitulila, rozzářila se a řekla nadšeně ááá.. Já říkám: ‚Stop! Vlastičko, to nemůžete, to by bylo do jiného filmu.' A ona: ‚Počkej, já si to musím pořádně prohlédnout, já už to třicet let neviděla.' Měla obrovský smysl pro humor,“ uzavřel Zdeněk Troška.

Vlastimila Vlková zemřela v roce 2002 ve věku 94 let. 8. února od jejího narození uplynulo 116 let.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Režisér Zdeněk Troška už žádný další film nenatočí. Proč se rozhodl ukončit svoji kariéru?

Tagy:
výročí hvězda film komedie režisér herečka Ivan Passer Barrandov Zdeněk Troška Slunce, seno, jahody Slunce, seno a pár facek Slunce, seno, erotika Zdeněk Podskalský starobní důchod Vlastimila Vlková