800 let stará lípa je opředená legendami. Dokonce se na jejích větvích i tančilo!

lípa-kamenice-nad-lipou

Lípa velkolistá: Tuto babičku stromů najdete v parku pod zámeckou terasou, a to v Kamenici nad Lipou. Strom, i po zásahu blesku, je stále životaschopný. Traduje se, že v její koruně si zatančil i Jan Žižka.

Do lípy uhodil blesk a lípa přežila

Nicméně tanec Žižky patrně lípa nepamatuje. Zdá se, že je to jen pověst. Ale šlechta skutečně tančila na větvích tohoto obrovského stromu. Tristně k tomu přispěl blesk, jež dne 4. srpna 1824 do tehdy dvacetimetrové lípy uhodil. Pokud jste zvyklí, že památné stromy na vás mrkají ze své výšky už na dálku, tuto lípu zdaleka fakt neuvidíte. Ale zblízka vás ohromí svou dechberoucí rozlohou. Před několika lety jsem ji navštívila a mohu potvrdit, že pohled na ni je až neuvěřitelný.

Taneční parket na lípě

Lípu zasáhl blesk a následně  došlo ke zničení celé velké koruny. Načež se vytvořil rozlehlý prostor. Navíc se začala rozrůstat doširoka. Nicméně nově vzniklého prostoru ve větvích zámečtí pánové zajímavě využili. Z kmene zachovalé krasavice tehdy vyrůstalo až na devatenáct silných dvacetimetrových větví.  A právě na těchto větvích byl postaven taneční parket, kde dovádělo zámecké panstvo.

lípa-kamenice-nad-lipou

Autor: Jan Vilím – http://tyfoza.no-ip.com, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12804917

Jak je vidět z dobové fotografie, k pódiu vedl dřevěný můstek. Parket byl prostorný a skýtal tehdejší šlechtě dostatek místa k tanci, načež hudba vyhrávala dole pod stromem. Přírodní katastrofa zde sehrála zajímavou roli. Naštěstí tato lípa velkolistá již tehdy měla silné a zdravé kořeny a díky své houževnatosti zásah bleskem přežila. A je vitální až dodnes!

Kdy byla zasazena se můžeme jen dohadovat

V dobové historii se hovoří o několika datech. Pokud bychom vycházeli z roku 1225, pak by se mohlo skutečně jednat o téměř osmisetletou lípu velkolistou. Na druhou stranu, i když existují dohady, jisté je, že spatřila světlo světa ve 13. století.

Na lípě si už nezatančíte, ale stojí za to ji vidět!

Ze stromu zbylo jakési torzo, ale monumentální. Silné dlouhé větve, na nichž byl rozprostřen dřevěný parket, jsou zpevněny několika podpěrami. V současnosti její obvod činí okolo šesti metrů. Tradovalo se, že záměrně byla pěstována do šířky, ale to je zřejmě další z pověstí. Ve finále ankety Strom roku 2009 ji hlasy milovníků stromů vynesly až na 7. místo.

V současné době je jí věnována maximální pozornost. Je pod stálým dohledem. A lípa se za ni odměňuje svou vitalitou.

lípa-bedrich-ludvik-ludek-munzar

Se souhlasem Bedřicha Ludvíka: Zleva Luděk Munzar, Bedřich Ludvík

Kamenická lípa se objevila i v televizním cyklu Paměť stromů

Známý režisér a scénárista České televize, Bedřich Ludvík, zařadil  památnou lípu do svého patnáctidílného seriálů Paměť stromů. Pořad objevoval zajímavé a památné stromy Česka. Možná si vzpomenete i na průvodce pořadem. Svým nádherným hlasem nám život stromů přibližoval pan Luděk Munzar. Příprava pořadu trvala zhruba jeden rok a štáb při něm najezdil 4 000 kilometrů!

Náhledové foto: Autor: Harold – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11290821

Zdroje: Autor, wikipedia, iprima.cz

favicon

V Čechách je krásně, tak proč někdy nevyrazit za hranice všedních dnů...?