Výroba masa v ČR loni klesla na nejnižší úroveň nejméně od roku 2000

foto Maso - zpracování masa - ilustrační foto.

Praha - Výroba masa v Česku loni klesla o 2,6 procenta na 435.908 tun. Je to nejnižší úroveň nejméně od roku 2000. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Přímý nákup mléka od výrobců loni naopak stoupl o 1,6 procenta na 3138 milionů litrů. Za samotné čtvrté čtvrtletí roku 2023 produkce masa stoupla meziročně o 0,4 procenta na 112 709 tun. Přímý nákup mléka se za poslední kvartál roku zvýšil o 1,7 procenta zhruba na 766 milionů litrů. Chovatelé hospodářských zvířat jsou podle Agrární komory v kritické situaci. Potýkají se s nízkými výkupními cenami a vysokými náklady.

"Přestože výroba masa v posledním čtvrtletí roku 2023 ukazuje na zastavení dvouletého poklesu, roční hodnotou je výroba z dlouhodobého pohledu na svém minimu. Od roku 2000 klesla výroba vepřového masa o polovinu, hovězího masa o jednu třetinu a drůbežího o 15 procent," sdělila vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Od roku 2000, od něhož jsou k dispozici údaje ve veřejné databázi ČSÚ, výroba masa v Česku nejprve do roku 2002 vzrostla až na zhruba 742.000 tun, ale poté postupně do roku 2013 klesala. Od té doby produkce kolísá většinou kolem 450.000 tun masa za rok.

Loni se do celkového poklesu promítl hlavně propad výroby vepřového masa o 5,2 procenta na 197.859 tun. Klesla také výroba drůbežího masa o 1,3 procenta na 167.687 tun a skopového a kozího o 2,9 procenta na 125 tun. Stoupla pouze výroba hovězího masa, a to o 2,4 procenta na 70.230 tun.

V samotném čtvrtém kvartálu roku 2023 celkově výroba stoupla. Pomohl k tomu nárůst produkce hovězího. Meziroční pokles výroby vepřového a drůbežího byl v posledním čtvrtletí nižší než za celý rok. Výroba hovězího masa vzrostla o 4,5 procenta na 19.003 tun. Vepřového masa se vyrobilo 51.589 tun, tedy o 0,6 procenta meziročně méně, a výroba drůbežího masa klesla pouze o 0,2 procenta na 42.080 tun. U skopového a kozího masa se výroba snížila o 11,9 procenta na 36 tun.

Ve čtvrtém čtvrtletí bylo na jatkách poraženo 62.700 kusů skotu, což bylo meziročně o 5,5 procenta více. Mírně stouply i porážky prasat - o 0,1 procenta na 560.200 kusů.

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu ve čtvrtém čtvrtletí meziročně mírně klesly o 3,1 procenta. Chovatelé dostali v průměru 57,17 koruny za kilogram v živé váze nebo 104,04 koruny za kilogram v jatečné hmotnosti. Ceny jatečných prasat stouply o 8,6 procenta, v průměru na 40,93 koruny u živé hmotnosti a 53,20 koruny jatečné. Ceny jatečných kuřat byly meziročně nižší o 5,5 procenta. Výrobci prodávali jatečná kuřata první třídy jakosti v průměru za 28,51 koruny za kilogram v živé hmotnosti. Ceny zemědělských výrobců mléka byly vzhledem ke zvýšené základně ve čtvrtém čtvrtletí 2022 loni meziročně o 18,7 procenta nižší. Průměrná cena litru mléka jakostní třídy Q dosáhla 10,27 koruny za litr.

Výrobu masa mohou podpořit spotřebitelé i veřejné stravování, míní Výborný

Vyšší výrobu masa mohou podpořit sami spotřebitelé. Stát by měl podporovat a pobízet i veřejné stravování, aby se více orientovalo na maso a masné výrobky z tuzemských zdrojů, řekl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Při své dnešní návštěvě Karlovarského kraje tak reagoval na poslední statistické údaje, podle nichž je výroba masa v Česku nejnižší od roku 2000. Podle ministra se v poslední době alespoň podařilo výrobu masa stabilizovat.

"To je jedna věc, která mě taky velmi trápí. Když se bavíme o úpravách společné zemědělské politiky, tak se mimo jiné vedou v tom, že chceme podpořit víc živočišnou výrobu. Ano, je to tak, v rámci výroby hovězího masa jsme soběstační, chci, abychom zůstali na té úrovni, včetně exportu a snažíme se ty podmínky udržet spravedlivé i pro naše chovatele, " uvedl Výborný.

Doplnil, že výroba masa závisí také na poptávce. "To je věcí opravdu naší společnosti, veřejnosti, rodin, do jaké míry preferují kvalitní české vepřové nebo hovězí. O co se jako ministerstvo zemědělství snažíme, je ukázat na kvalitu českých potravin, včetně masných výrobků, proto máme značku Klasa, máme značku Regionální potravina. Je to kvalita, která ani nemusela cestovat přes půlku světa někde z Argentiny, ale je to česká kráva, kvalitní české plemeno. V tom jsme špička na světě, stojí za to si z toho ten biftek dát," řekl Výborný.

Ministerstvo zemědělství chce také podpořit nejen české chovatele a zpracovatele masných výrobků, ale obecně české producenty potravin směrem k veřejnému stravování, ke školním jídelnám, provozům, kuchyňským provozům veřejného stravování v domovech pro seniory, v nemocnicích a podobně, doplnil ministr Výborný.

I když podle statistických údajů výroba masa v  posledním čtvrtletí roku 2023 ukazuje na zastavení dvouletého poklesu, roční hodnotou je výroba z dlouhodobého pohledu na svém minimu. Od roku 2000 klesla výroba vepřového masa o polovinu, hovězího masa o třetinu a drůbežího o 15 procent, vyplývá z dat Českého statistického úřadu. Výroba masa v Česku loni klesla o 2,6 procenta na 435.908 tun.

Agrární komora: Chovatelé hospodářských zvířat jsou v kritické situaci

Tuzemští chovatelé hospodářských zvířat jsou podle Agrární komory v kritické situaci. Čelí zejména nízkým výkupním cenám a vysokým nákladům, řekla dnes ČTK mluvčí komory Barbora Pánková. Chovatelům podle ní škodí také některá politická rozhodnutí v Česku a Evropské unii, jako je například zpřísnění podmínek pro chov a přepravu zvířat.

"Situace chovatelů hospodářských zvířat v Česku je skutečně alarmující. Projevuje se to již na poklesu stavů, což má za následek nejnižší produkci masa za poslední více než dvě dekády. Chovatelé čelí nízkým výkupním cenám a vysokým nákladům, které rostou i následkem některých politických rozhodnutí na domácí i evropské úrovni," uvedla Pánková.

Chovatelé prasat se podle mluvčí komory sice dočkali mírného oživení cen, ty ale rostly z nízkého základu, řekla. "Stále to v řadě případů nestačí na pokrytí nákladů a výkupní ceny chovatelů představují jen zlomek toho, co si účtují za hotové výrobky velké obchodní řetězce, a to ať už se jedná o maso, mléko, nebo vejce," doplnila. I podle předsedy Zemědělského svazu ČR Martina Pýchy se tuzemští chovatelé potýkají s nízkými výkupními cenami. Například ve srovnání s evropským průměrem prodávají mléko o 50 haléřů levněji, řekl ČTK.

Do celkového propadu se v loňském roce podle ČSÚ propsal především pokles výroby vepřového masa, který v meziročním vyjádření činil 5,2 procenta. Produkce vepřového masa se ale podle Pýchy v Česku snižuje dlouhodobě. "Pouze v minulých letech jsme byli schopni tento trend zastavit, ale za současné vlády se propad v produkci vepřového masa opět prohlubuje," uvedl. Proti tomu podle něj stoupá dovoz vepřového masa ze zahraničí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 15°C

Celá předpověď