Hlavní obsah
Aktuální dění

Slušnost, skromnost, férovost. Vzpomínka na olympijského medailistu Zdeňka Pecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Poslední rozloučení se skvělým sportovcem Zdeňkem Peckou v Litoměřicích 6. února 2024

Velmi důstojný rámec mělo poslední rozloučení s československým olympionikem, bývalým reprezentantem ve veslování a trenérem Zdeňkem Peckou v Litoměřicích.

Článek

Uskutečnilo se symbolicky v den, kdy by někdejší vynikající sportovec oslavil sedmdesáté narozeniny, tedy v úterý 6. února.

Jako sportovní novinář jsem měl tu čest osobně poznat a sledovat sportovní kariéru Zdeňka Pecky od jeho začátků přes zisk dvou olympijských medailí z let 1976 a 1980 až po jeho trenérskou dráhu u reprezentace a práci pro české veslování. Zpráva o jeho skonu mě zarmoutila jako spoustu ostatních, kteří jej osobně znali. O tom jsem se přesvědčil i právě při posledním rozloučení v Litoměřicích, jeho rodném městě.

Slušnost, skromnost, férovost. Tato tři slova se prolínala smutečními projevy a vzpomínkami, při nichž vzdali hold přímo v Litoměřicích sportovní legendě nejen předseda ČOV Jiří Kejval, předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek, dvojnásobný olympijský vítěz v kanoistice Martin Doktor, olympijský medailista ve veslování Ondřej Synek a další smuteční hosté.

Hlavní smuteční řeč pronesl Jakub Bažant, televizní moderátor, a především osobní přítel Zdeňka Pecky i celé jeho rodiny.

„Na tomto smutečním aktu jsem výhradně za sebe. Oslovila mě sama Zdeňkova manželka Květa Jeriová-Pecková, abych se se Zdeňkem touto formou rozloučil. Předem se mi omlouvala za těžký úkol, ale rád jsem se toho ujal. Byli jsme dlouholetí přátelé a kamarádi,“ řekl mi Jakub Bažant na místě posledního rozloučení se Zdeňkem Peckou.

„Naše přátelství s rodinou Peckových začalo v roce 1994 na zimní olympiádě v Lillehammeru. Byl jsem tam jako televizní komentátor a Květa Jeriová-Pecková, trojnásobná olympijská medailistka v běhu na lyžích z let 1980 a 1984, jako expertka. Já jsem sice komentoval hlavně sjezdové lyžování, ale s Květou, která měla za sebou skvělou kariéru, jsme si při povídání o sportu padli do noty,“ líčil Bažant.

„Záhy jsem se seznámil i se Zdeňkem Peckou. Byl jsem za ním a Květou i v Zálesní Lhotě, odkud pocházela. Potom mě oba provázeli i po Litoměřicích, kde bydleli. Ukazovali mi svoje oblíbená místa. Měli jsme si pořád co povídat a jen znovu zdůrazním, že nejen o sportu,“ leskly se oči Jakubu Bažantovi při vzpomínce na skvělého sportovce a kamaráda.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz