Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Rostlinné potraviny místo masa preferuje stále více Čechů, nejde jen o vegetariány a vegany

Ilustrační foto: Pixabay

Průzkum společnosti FMCG Gurus pro organizaci ProVeg Česko ukázal, že ve společnosti roste zájem o rostlinnou stravu, přestože počet veganů a vegetariánů zůstává podobný. Zvyšuje se ale počet flexitariánů, lidí, kteří z různých důvodů omezují konzumaci masa. O tomto trendu píše magazín CzechCrunch.

Z mezinárodního pohledu se spotřeba masa snižuje především v evropských státech a v USA, například v Británii klesla o 17 % během posledních deset let. Opačná situace je v zemích s rostoucí ekonomikou a populací, jako je Indie a Čína. V Česku je konzumace masných výrobků stále vysoká, průměrně jde o 86 kilogramů na osobu ročně. Zároveň ale roste zájem o rostlinné alternativy, ať už z etických, zdravotních nebo ekologických důvodů. Chov dobytka se totiž často skloňuje v souvislosti s klimatickou krizí a je zodpovědný za 57 % všech emisí, které pocházejí z výroby potravin.

Zajímavé je, že počet veganů a veganek se v České republice příliš nemění. Může za to tedy rostoucí flexitariánská populace, což jsou lidé, kteří konzumaci živočišných potravin cíleně omezují, například kvůli klimatické krizi. Podle průzkumu FMCG Gurus z dubna 2022 už bezmála 40 procent Čechů a Češek záměrně omezuje konzumaci živočišných potravin, což je o deset procentních bodů více než koncem roku 2020,” doplňuje Eva Hemmerová z organizace ProVeg Česko. 

Rostlinné potraviny mají podporu i na ministerstvu zemědělství, a to díky výzvám odborníků na výživu, výrobců potravin a obchodníků. Jindřich Fialka, vrchní ředitel sekce potravinářství na ministerstvu zemědělství uvedl, že rostlinné alternativy mají „zdravotní pozitiva, co se týče civilizačních nemocí a zdravotních omezení, ale i (pozitivní) dopad na blaho zvířat“. Úspěšné jsou také dva české startupy, které se snaží o vývoj laboratorně vyrobeného masa. Mewery používá mikrořasy a v loňském roce poprvé představil kousek vypěstovaného vepřového. Bene Meat se zatím zaměřuje na potravu pro domácí mazlíčky, která bude brzy dostupná na trhu. 

Související články

Zaručeně zlepší den

Čeští vědci vytvořili web, který ukáže, jaké klima bude v jednotlivých částech země do konce století

Procento žen v politice se stále zvyšuje, v Česku ale zatím podíl vyvážený není

Evropská unie vyzývá sociální sítě, aby před eurovolbami najaly ověřovatele faktů a zabránily tak šíření fakenews

EU zasahuje. Blíží se konec dovozu kávy pěstované na odlesněné půdě

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Inspirace z knihovny: Staňte se pány svých snů. Pusťte se do lucidního snění

Jaké to je řídit své sny? Je to vůbec možné? A hlavně – jak to udělat? Pokud vás sem tam napadaly…