Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

S Kästle na biatlon do Nového Města za Lucií Charvátovou

Biatlonové Mistrovství světa probíhá v Novém Městě na Moravě a na scénu akce světového formátu se vrací po mnoha letech odmlky také legendární lyžařská značka Kästle. Že to Kästle myslí s návratem na nejvyšší příčky vážně, již nikoho nepřekvapí. Sjezdové lyže této legendární rakouské značky se již naplno zabydlely ve světové špičce a nyní je následují také běžky. V českém národním týmu obouvá Kästle letos znovuzrozená Lucie Charvátová.

„Skatové lyže Kästle mi od začátku sedí. Krásně vedou stopu. Veškerá energie, kterou vkládám do odrazu, se přenáší do lyže, a ta jede a jede. Na pocit může být pro někoho lyže trochu těžší a lenivější, výrazně to ale vyvažuje svou stabilitou a vysokou konstantní rychlostí. Pro moji jízdu v silovějším podání jsou velice komfortní,“ říká o nových lyžích Lucie, přičemž její výsledky po přesedlání na novou značku na sebe nenechaly dlouho čekat. Po skvělých představeních ve štafetách se Lucie zaskvěla na začátku roku 2024 parádním osmým místem ve sprintu Světového poháru v Ruhpoldingu, což je zatím jeden z nejlepších výsledků českých barev v této sezoně.

A na čem tedy Lucie vlastně jezdí?

Mintová barva jede
Téměř celá kolekce běžeckých lyží prošla modernizací délkové řady i konstrukčními změnami. Celé portfolio sjednocuje designový jazyk v podobě mintové barvy, kterému lyžař velmi rychle porozumí. Platí zde totiž pravidlo: čím více mintové, tím je lyže výkonnější.

Nejvíce mintové naleznete tedy logicky v nové závodní řadě s označením RX10 WC, která se představí s Lucií právě v Novém Městě na Moravě. Novinkou je zde nové nastavení běžky (tvrdost běžky a její reakce na odrazovou část a skluznou část) a nový tvar špičky, díky kterému mohla být špička ještě více odlehčena a snížena, což má při jízdě za následek větší stabilitu ve skluzu a v odšlapech.

Kromě verze Skate jsou tyto lyže k dispozici také ve verzích Classic, Classic Micro, Classic Skin, Skate a Dopo (speciálka na soupaž – s těmito lyžemi si zajel mimochodem životní výsledek na letošní Marcialonze Fabián Štoček; 16. místo).

U Kästle nejde jen o běžky, ale také o přístup k závodníkovi. „Nikdy jsem se zatím ve sportovním prostředí necítila lépe ve smyslu přístupu k závodníkovi a důvěry, kterou ve mně mají. Od začátku se mi věnují s maximální péčí, tak jak je běžné v jiných firmách u těch nejlepších borců.“

Pohádka pro sportovní lyžaře
U Kästle samozřejmě nemyslí jen na závodníky, a tak špičkové parametry vtělili také do nižší řady Performance. Z konstrukce lyží XP20 a XP30 vymizely původní 3D prvky, což umožnilo konstruktérům křivku lyže efektivněji nastavit. Co se týče klasiky, lyže je pohodlnější a jistější v odraze. Skateové lyže jsou zase tužší v torzi, díky čemuž dochází k efektivnějšímu přenosu síly při odraze a následném skluzu.

Nová je také délková řada (5 délek pro Classic a 4 délky pro Skate), což zákazníkům umožní přesnější napárování lyží na jejich postavu. Skinová verze lyží XP20 pak nově disponuje 100% mohairovým Torpedo skinem stejně jako u špičkových modelů RX10 a RX10 WC.

V Kästle tedy opravdu nezahálí. Díky rozšíření výrobních hal v Novém Městě je současná výrobní kapacita cca 240000 lyží ročně a rozšiřuje se rovněž závodní tým. Kromě Lucie Charvátové jezdí na Kästlích mladé biatlonové pušky Luděk Abrahám a Josef Kabrda, klasičtí lyžaři Sandra Schützová, Fabián Štoček, Daniel Hozák, Kryštof Zatloukal a sdruženář Radim Sudek. Základna závodníků Kästle roste také v Norsku a zámoří.

Ostatně přesvědčit se můžete sami. Stačí zapnut televize a sledovat mintovou barvu. Ta totiž jede.

Závodní běžecké lyže v novém kabátě. Kästle RX10 WC Skate jsou díky odlehčenému jádru Honeycomb a technologii Hollowtech 2.0 perfektně vyvážené. Nejlehčí běžky Kästle jsou nesmírně stabilní a na trati opravdu rychlé s nepřekonatelným skluzem. Špičkově provedené jádro, výztuha s uhlíkovým a skelných vláken a grafitová skluznice. Bezkonkurenční lyže pro závodníky Světového Poháru i nadšence milující rychlost v běžeckém lyžování.  www.kaestle.com / Doporučená MOC: 16 540 Kč/649 €

Lehké sportovní lyže Kästle XP20 Skate vycházejí ze závodního modelu RX10 Skate. Používají stejnou závodní skluznici pro perfektní skluz, další konstrukční řešení pak lyži předurčují pro dlouhé tratě. Přesná kontrola a optimální přenos sil díky jádru Honeycomb s karbonovou výztuhou a Hollowtech 2.0. Skvěle vyvážené lyže pro ambiciózní lyžaře. www.kaestle.com / Doporučená MOC: 10 490 Kč/469 €

Foto: Kästle, Lucie Charvátová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *