Exčlen ANO 2011 dostal podmínku za korupci v libereckém dopravním podniku

Autobus společnosti Busline na lince pro DPMLJ. Foto: Jan SůraAutobus společnosti Busline na lince pro DPMLJ. Foto: Jan Sůra

Peníze měl Šulc dostávat od Jiřího Vařila z BusLine. DPMLJ vyčíslil škodu na stovky milionů korun.

Podmíněný a peněžitý trest uložil dnes soud v Liberci bývalému libereckému zastupiteli Pavlu Šulcovi (býv. ANO) za přijetí úplatku přes dva miliony korun v době, kdy působil v představenstvu Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce n. N. (DPMLJ).

Soud dnes schválil návrh dohody o vině a trestu, kterou pětačtyřicetiletý muž uzavřel s žalobcem. Šulc dostal tříletý podmíněný trest se zkušební dobou tři roky a peněžitý trest 2,21 milionu korun. Jeho obžalovaná firma Smartkonstrukt musí zaplatit 100 000 korun, i u té soud schválil dohodu o vině a trestu.

Šulc byl obviněn z přijetí úplatku ve výši přes dva miliony korun a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie ve stadiu pokusu. Hrozilo mu až deset let vězení. Podle dnes schválené dohody o vině a trestu přijal v letech 2015 až 2018 úplatky v hodnotě 2,065 milionu korun. „Odsouzený přijímal úplatky a nebylo stanoveno, co za konkrétní úplatek má provést nebo nemá. Spíše to byla taková dlouhodobá loajalita k uplácejícímu,“ uvedl státní zástupce Martin Feřt.

Jde o první rozhodnutí v rozsáhlé kauze autobusových dopravců v Libereckém kraji. „Šetření by se mělo uzavřít během letošního roku, kdy i další obvinění projevili zájem o případné uzavření dohody o vině a trestu,“ řekl novinářům po jednání Feřt. Dodal, že žádná další dohoda zatím sjednaná není.

Peníze podle něj dostával Šulc od Jiřího Vařila. „Ovládal holding společností, který by jednoduše šel nazvat jako holding BusLine,“ dodal státní zástupce. Právě ve prospěch tohoto holdingu měl Šulc podle státního zástupce jednat u sporů, které měl DPMJL s BusLinem.

Šulc podle dnes uzavřené dohody o vině a trestu pomohl konkrétně zajistit, aby DPMLJ nadále odebíral stlačený zemní plynu CNG z plničky v Jablonci nad Nisou, i když to pro libereckého dopravce bylo nevýhodné. Ve prospěch BusLinu vystupoval i ve sporu o vyplacení takzvaného přiměřeného zisku, kdy konkrétně prosadil, aby firmě DPMLJ za rok 2015 uhradil 32 milionů korun. BusLine pro DPMLJ zajišťoval v té době část autobusových linek v Liberci a Jablonci. Zmocněnec DPMLJ dnes u soudu celkovou škodu u plničky vyčíslil na zhruba 12 milionů a ve sporu o přiměřený zisk na více než 366 milionů.

Dokument: Trestně stíhaný Vařil se přihlásil k vlastnictví BusLine, do sporů zatáhl EPH i Vyskočilovu dceru

Podle dnes uzavřené dohody se Šulc také pokusil ovlivnit čtyřmilionovou zakázku na zateplení měnírny DPMLJ v Liberci podpořenou evropskou dotací. Šulcem prosazená firma tuto zakázku nakonec nezískala jen proto, že o ni nakonec sama ztratila zájem.

Šulcův obhájce Jiří Schüller dnes novinářům řekl, že nejde o úplné doznání. „To, co jste dneska viděli, tak byl relativně nový právní institut, dohoda o vině a trestu, nikoliv úplné doznání,“ řekl. Státní zástupce v reakci na to uvedl, že Šulc z ničeho jiného obviněn nebyl.

V dosud neuzavřeném šetření policie nyní stíhá 14 lidí a 21 firem, u jednoho člověka a tří firem je nepravomocně rozhodnuto o podmíněném zastavení trestního stíhání. Liberecký dopravní podnik, který v případu figuruje jako poškozený, dnes neuspěl s žádostí o náhradu škody ve výši 378 milionů. Soud firmu s jejími nároky odkázal na občanskoprávní řízení. Zmocněnec firmy si ponechal lhůtu na odvolání.

Tagy ANO 2011 BusLine Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ korupce
21 komentářů