Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kandy ukrývá posvátný Buddhův zub

Město Kandy ukrývá jednu z nejcennějších buddhistických relikvií – Posvátný Buddhův zub. Na jeho počest se každoročně koná velkolepá slavnost Esala Perahera.

Relikvie Posvátného Buddhova zubu

Roku 543 př. n. l. skončila světská existence Velkého učitele Siddhárthy Gautamy, kterého dnes celý svět zná jako Buddhu, což znamená probuzený, osvícený. Jeho tělo bylo spáleno na hranici ze santalového dřeva v Kušinagaře (dnes indický stát Uttarpradéš). Jeho žáci rozdělili popel a ostatky, které zbyly na místě žehu, mezi Buddhovy příznivce. Mezi ostatky se nalezl také levý horní špičák, který se stal cennou buddhistickou relikvií. Buddhův Posvátný zub byl po více než 800 let v držení králů z indické Kalingy. Teprve v roce 313, kdy už buddhismus na indickém kontinentu skomíral, byla cenná relikvie propašována princeznou z Kalingy a jejím manželem na Srí Lanku. Princezna ji měla skrytou v účesu.

Tip na zájezd: Velký poznávací okruh Srí Lankou s účastí na slavnosti Esala Perahera

Chrám Posvátného Buddhova zubu v Kandy
Foto: Chrám Posvátného Buddhova zubu v Kandy © Dreamstime

Buddhismus byl na Srí Lanku přinesen z Indie již ve 3. století př. n. l. princem, později mnichem a misionářem Mahindou (285 – 205). A velmi tam vzkvétal. Srí Lanka je dodnes zemí, kde je vyznávána nejčistší forma tohoto náboženství, tzv. théravádový buddhismus.

Zlatá schránka ukrývající Buddhův zub
Foto: Posvátná relikvie je uložena v sedmi bohatě zdobených schránách, které zapadají jedna do druhé © Dreamstime

Buddhův Posvátný zub na Srí Lance spočinul ve svatyni vybudované v tehdejším hlavním městě Sinhálského království Anuradhapuře a stal se uctívaným symbolem. Sinhálské království však čelilo jak vnějšímu, tak vnitřnímu nebezpečí. Obávané byly pravidelné vpády nepřátel z jihoindického území a nezanedbatelné byly také sváry mezi vládnoucí elitou. A tak se Posvátný zub stále stěhoval, tak jak se stěhovala hlavní města. Do Polonnaruwy středověkého hlavního města, které bylo více ve vnitrozemí, a tedy čelilo méně ohrožení, poté do Dambadenie, do Yapahuwy, Kurunegaly, Gampoly, Kotte… až nakonec skončil v roce 1592 v Kandy. Po každém přestěhování byl tomuto posvátnému symbolu a královské insignii vybudován nový palác. Bez této relikvie neměl žádný uchazeč o trůn šanci stát se právoplatným králem.

Posvátný Buddhův zub je nyní uložený v chrámu, který byl postaven jako součást královského paláce v Kandy. Relikvie představuje pro věřící živoucího Buddhu. V chrámu se konají každý den rituály, navštěvují ho tisíce poutníků, největší oslavou Posvátného Buddhova zubu však bývá každoroční procesí Esala Perahera.

Srí Lanka - země s největším počtem dnů pracovního klidu

Obyvatelé Srí Lanky někdy říkají, že mají více svátků než jakákoliv jiná země. Ačkoliv je těžké ověřit pravdivost tohoto tvrzení, je faktem, že současný kalendář udává 25 dnů pracovního klidu, které zahrnují buddhistické, hinduistické, křesťanské a muslimské svátky, ale patří mezi ně také První máj a Den nezávislosti.

Většina srílanských dnů pracovního volna jsou svátky náboženské. Vévodí jim buddhistické svátky, ať už jsou to svátky poya (oslavy úplňku Měsíce) nebo velké náboženské slavnosti spojené s procesími. Termíny buddhistických slavností se řídí sinhálským lunárním kalendářem.

Kandyjské tanečnice v procesí Esala Perahera
Foto: Kandyjské tanečnice v procesí Esala Perahera © Dreamstime

Největší ze svátků je Esala Perahera

Esala znamená v sinhálštině, což je hlavní jazyk ostrova, procesí. Takových procesí se koná na Srí Lance velké množství. Srí Lanka je z velké části buddhistickou zemí. Buddhismus je v podstatě filozofie, způsob života. Buddha je uctíván jako Velký učitel, není bohem, nemůže odpustit hříchy. Je světlem, které ozařuje lidské životy a ukazuje správnou cestu. Prostí lidé však potřebují uctívat ještě něco hmatatelného a jednoduššího, a tak lidový buddhismus uctívá plejádu bohů a bůžků, kteří jsou součástí indické tradice. Nakonec sám Buddha proti tomu za svého života nic nenamítal.

Esala Perahera vznikla splynutím dvou odlišných rituálů. Prvním z nich bylo procesí, v němž prosili lidé bohy o seslání dešťů. Srí Lanka sice leží v tropech, ale velká část ostrova patří k suchému pásmu a je závislá na monzunových deštích. Původ rituálu sahá do 3. století před naším letopočtem. Poté, co byla na ostrov ve 4. století našeho letopočtu přenesena cenná buddhistická relikvie Posvátného Buddhova zubu, stalo se procesí Esala také oslavou této relikvie.

Současný průběh slavnosti získal svou podobu v 18. století. Učenému siamskému mnichu Upali Therovi, který navštívil v roce 1753 Kandy a podílel se na reformaci a očištění buddhistického společenství na Srí Lance, se příliš nezamlouvalo, že se lidé s prosbami o déšť obracejí k indickým božstvům začleněným do lidového buddhismu. Zdálo se mu, že buddhistický národ by se měl více obracet ke svému Učiteli než k indickým bohům. A tak vznikla současná podoba slavnosti Esala Perahera, kde je kombinováno obojí: oslava Buddhy a vzývání čtyř božstev – Višnua, Kataragamy, bohyně Patini a Nathy, který je symbolem příštího ještě nezrozeného Buddhy.

Poté, co poslední sinhálské království na ostrově – království Kandy, dobyli v r. 1815 Britové a král odešel do indického exilu, přešel Posvátný Buddhův zub do držení buddhistického kléru. V nepřítomnosti krále, který byl opatrovníkem cenné relikvie, byla zavedena funkce kustoda, který zodpovídá za složitou administrativu a rituály spojené s držením tohoto národního symbolu.

Kandyjští bubeníci při slavnosti Esala Perahera
Foto: Kandyjští bubeníci při slavnosti Esala Perahera © Dreamstime

Slavnost Esala Perahera - velkolepá podívaná a celoživotní zážitek

Slavnosti začínají vždy 10 dnů před úplňkem v měsíci esala, což je zhruba na přelomu července a srpna. Desetidenní svátky zahajuje obřad sázení mladých poražených stromků chlebovníku ve čtyřech svatyních pomocných božstev. Každý večer pak ulicemi Kandy prochází procesí. Prvních pět procesí se nazývá „Kumbal perahera“, po nich následují čtyři průvody „Randoli perahera“, které jsou hezčí a barvitější. Slavnost pak vrcholí posledním desátým procesím „Grand randoli perahera“, které předvádí úžasnou podívanou, která na Srí Lance nemá obdoby.

Slavnosti Esala Perahera se zúčastní kolem šedesáti bohatě vystrojených slonů
Foto: Slavnosti se zúčastní kolem šedesáti bohatě vystrojených slonů © Dreamstime

Slavnostní průvod zahajují muži práskající biči a akrobati metající oheň, kteří uvolňují cestu vlajkonošům s buddhistickými vlajkami. Na prvním vyzdobeném slonu jede hlavní ceremoniář a za ním přicházejí tisíce kandyjských bubeníků, tanečníků a tanečnic, kteří vždy nadchnou přihlížející davy. Za nimi kráčejí další nádherně vystrojení sloni, celkem je jich v průvodu téměř šedesát. Následují další hudebníci, tanečníci a vlajkonoši. V průvodu účinkují dospělí i děti. Na tuto příležitost se po celý rok pečlivě připravují. Skupina bíle oděných zpěváků očekává příchod hlavního a nejváženějšího slona s největšími kly, který se nazývá Maligawa Tusker. Tento uctívaný slon nese na hřbetě schránu symbolizující posvátnou relikvii Buddhova zubu. Originál již z bezpečnostních důvodů neopouští chrám.

Po posledním průvodu následuje před východem slunce obřad roztínání vody v nedaleké řece Mahaveli. Kněží vstoupí do řeky a symbolicky rozetnou její hladinu mečem. Tento obřad zajistí příděl deště pro nadcházející rok. Slavnost končí odpoledním malým procesím ulicemi města.

Maligawa Tusker, slon s největšími kly, vychází z chrámu Posvátného Buddhova zubu a na hřbětě nese kopii relikvie.
Foto: Maligawa Tusker, slon s největšími kly, vychází z chrámu Posvátného Buddhova zubu a na hřbětě nese kopii relikvie. © Dreamstime

Slavnost Esala Perahera je životním zážitkem, který zůstává natrvalo v paměti. Máte možnost se jí zúčastnit během bohatého programu našeho srpnového zájezdu.

Autorka: Ludmila Tvrdoňová, majitelka cestovní kanceláře a průvodkyně zájezdu

Cestovní kancelář TILIA
U Hřiště 196/11
625 00 Brno
tel. 530 311 708, 602 851 313
e-mail: tilia@ck-tilia.cz
www.ck-tilia.cz

Článek byl zobrazen 622 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Zájezdy Srí Lanka

Zájezdy Srí LankaOriginální zájezdy na ostrov Srí Lanka za dostupné ceny. Poznání, zážitky a relaxace, ubytování na zajímavých místech a služby českého delegáta.

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko