jihlava.cz (Jihlava)
Z regionů  |  08.02.2024 16:02:00

Na Vysočině roste počet onemocnění černým kašlem

Za leden bylo v Kraji Vysočina hlášeno 51 případů, přičemž za celý loňský rok hygienici evidovali 94 případů. Nejvíce jich je hlášených v okrese Jihlava.

Nemoci

Onemocnění černým kašlem se zpočátku jeví jako běžný zánět dýchacích cest, projevuje se rýmou, slzením, kýcháním, zánětem spojivek. Ilustrační foto: www.pixabay.com

V současné době eviduje Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina (KHSKV) zvýšený výskyt akutních respiračních onemocnění postihujících primárně dýchací cesty. Tyto infekce vyvolává celá řada virů a bakterií.

Mezi onemocnění postihující dýchací cesty, které se přenáší kapénkami od nemocného jedince, patří i pertuse (černý kašel). „K rozlišení, o jaký typ infekce se jedná, je třeba, aby nemocný jedinec navštívil praktického lékaře, který rozhodne o laboratorním vyšetření, stanoví diagnózu a způsob léčby. Doporučujeme, aby to osoby trpící respiračním onemocněním, nemoc bez ohledu na původce (pertuse, chřipka, nebo covid-19), pokud možno vyležely, a nechodily do kolektivu. Tím zabrání dalšímu šíření infekce,“ řekla Hana Pavlasová, ředitelka Odboru protiepidemického KHSV.

Krajská hygienická stanice při nahlášení případu onemocnění černým kašlem provádí epidemiologické šetření. Rizikové kontakty jsou odeslány k vyšetření k praktickému lékaři. Pacient v akutním stádiu onemocnění užívá antibiotika a léčí se v domácím prostředí. O jeho léčbě rozhoduje lékař.

Onemocnění černým kašlem se zpočátku jeví jako běžný zánět dýchacích cest, projevuje se rýmou, slzením, kýcháním, zánětem spojivek. Dále se připojuje i mírně zvýšená teplota, chrapot a bolesti v krku.

V převážné většině případů poté dochází k následnému rozvoji záchvatovitého, obvykle suchého kašle, s rudnutím až modráním v obličeji. Kašel se obvykle zhoršuje v noci a nereaguje na běžnou léčbu. Může se objevit krátká zástava dechu, po které následuje hlasitý, zajíkavý nádech připomínající zakokrhání kohouta. Záchvat kašle někdy končí vykašláním malého množství vazkého sputa nebo zvracením (proto dávivý kašel).

Mezi záchvaty pacient nemá většinou žádné příznaky. To nákazu odlišuje od respiračních viróz a alergických reakcí. Onemocnění je nejrizikovější pro novorozence a malé děti, které ještě nejsou naočkovány. Dále je potenciálně nebezpečný pro seniory a oslabené jedince.

„Nejdůležitější prevencí pertuse je očkování, které u většiny osob zabraňuje závažnému průběhu a komplikacím onemocnění,“ uvádí Hana Pavlasová.

Další informace naleznete například na stránkách Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP).

Tisková zpráva: KHSKV

Zodpovídá: Bc. Lucie Maxová
Vytvořeno / změněno: 8.2.2024 / 8.2.2024
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688