Budoucí práce, praxe i vzdělávání... Kariérní jarmark nabídl studentům pracovní příležitosti- FOTKY

09.02.2024 6:11

Více než padesát firem z regionu se představilo na akci s názvem Kariérní jarmark. Ta se konala ve čtvrtek 8. února 2024.

Kariérní jarmark SPSE _QAP (18)
Kariérní jarmark SPSE _QAP (18)Kariérní jarmark SPSE _QAP (2)Kariérní jarmark SPSE _QAP (3)Kariérní jarmark SPSE _QAP (4)Kariérní jarmark SPSE _QAP (5)Kariérní jarmark SPSE _QAP (6)Kariérní jarmark SPSE _QAP (7)Kariérní jarmark SPSE _QAP (8)Kariérní jarmark SPSE _QAP (9)Kariérní jarmark SPSE _QAP (10)Kariérní jarmark SPSE _QAP (11)Kariérní jarmark SPSE _QAP (12)Kariérní jarmark SPSE _QAP (13)Kariérní jarmark SPSE _QAP (14)Kariérní jarmark SPSE _QAP (15)Kariérní jarmark SPSE _QAP (16)Kariérní jarmark SPSE _QAP (17)Kariérní jarmark SPSE _QAP (19)Kariérní jarmark SPSE _QAP (20)Kariérní jarmark SPSE _QAP (21)plzensky krajplzensky kraj 1

Pořadatelem jarmarku byla VOŠ a ŠPŠE Plzeň, v jejímž areálu akce proběhla. Prezentace firem a vysokých škol byla určena pro středoškoláky, těch jen na pořádající škole studuje více než tisícovka. Dorazili ale i žáci z ostatních plzeňských škol.

Studenti Střední průmyslové školy v Plzni na Koterovské se ve čtvrtek neučili. Ve škole ale měli napilno. Nabídka budoucí práce, možnosti terciálního vzdělávání, prezentace praxí apod., letošní jarmark nabídl středoškolákům zejména pracovní možnosti a uplatnění na trhu práce v regionu.

Mezi prezentujícími se společnostmi byly největší firmy z Plzeňského kraje, ale i některé fakulty Západočeské univerzity či městská a státní policie. „Navazujeme na akce, které naše škola pořádala v minulých letech před covidem. Kariérní jarmark je jedna z velmi efektivních akcí, kde se potká velké množství žáků a studentů se zástupci firem. Těší nás, že jsou naši absolventi dlouhodobě velmi žádaní na trhu práce. Díky tomu máme možnost s řadou firem spolupracovat,“ uvádí Vlastimil Volák, ředitel VOŠ a SPŠE Plzeň.

Prezentující firmy si přijeli prohlédnout i zástupci Plzeňského kraje. „Jsem velmi rád za takovou aktivitu školy, jakou je právě Kariérní jarmark. Vnímám při řadě setkání se zaměstnavateli z regionu, že potřeba kvalifikovaných profesionálů je velmi tíží. A pokud je něco pro studenty ideální, tak je to příležitost nakouknout pod pokličku firem a seznámit se s jejich činností. Věřím, že řada studentů našla právě touto cestou směr, kterým se vydá ve svém profesním životě," uvedl hejtman Rudolf Špoták, pod jehož záštitou se akce konala.

Plzeňský kraj dlouhodobě podporuje technické vzdělávání. „Technicky vzdělaní zaměstnanci jsou dlouhodobě u řady zaměstnavatelů poptávanými. My se snažíme už na základních školách zapojovat studenty do různých technických soutěží, do robotických soutěží. Mají šanci poznat technické obory a mnozí si pak lépe vybírají studium," uvedl náměstek pro oblast školství a sportu Vladimíra Kroc.

Jarmark nabídl nejen prezentace a expozice, na dvou místech probíhaly i odborné přednášky. Ty připravily samy vystavující firmy. Studenti se tak např. dozvěděli o designu a výrobě 2pólových synchronních generátorů, jak funguje a vzniká tepelné čerpadlo, jak se využívají moderní technologie ve výrobě, nahlédli do světa vývojářů webových aplikací z hlediska kyberbezpečnosti. Zástupci z Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni představili studentům průmyslovou robotiku a programování průmyslového robota, Fakulta aplikovaných věd ZČU prezentovala výzkum a možnosti budoucího vzdělávání představila i Vyšší odborná škola Plzeň.

VOŠ a SPŠE Plzeň, která v příštím roce oslaví 70. výročí, dává velký důraz na spolupráci s firmami. „Jsme technická škola v technické době, která svým zaměřením pomáhá porozumět technologiím, které mění svět. Rádi bychom, aby naši absolventi například pomáhali ve firmách se zaváděním a správou robotických systémů, automatizací, využitím umělé inteligence, datovou analýzou, kyberbezpečností, internetem věcí atd. Pro nás, průmyslovou školu, je spolupráce s firemní sférou nezbytností,“ dodává dále ředitel školy Vlastimil Volák.

Foto: QAP Milan Janoch, Plzeňský kraj

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24