InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Expediční kamera – festival cestovatelských filmů

    neděle 28.4 16:00 - Čajovna Pod Stolem, Strakonice

  • Vernisáž výstavy modelů, obrazů a sbírkových předmětů k operaci Overlord

    neděle 28.4 14:00 - Městská galerie Vodňany, náměstí Svobody 18

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jihočeské muzeum láká návštěvníky na Tatru z Dakaru i slavnou drtikolku z filmu Prázdniny pro psa

 Autor: Radek Šíma

    Autor: Radek Šíma

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Plakáty připomínající slavnou rallye Paříž – Dakar, Tatru 138 z počátku 70. let minulého století, drtikolku z Filmu Prázdniny pro psa, kterou tam řídil Vladimír Kratina, raritní reklamy na osobní limuzíny i dobové modely. To vše a řadu dalších zajímavostí nabízí výstava nazvaná Tatra - automobily na plakátech a v prospektech 1945-2024. Milovníci automobilismu ji mohou navštívit v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích od dnešního dne až do 12. května.



Exponáty prezentují vývoj reklamy, propagace a grafiky zachycené na dobových originálech plakátů a tiskovin z archivu milevského sběratele Martina Kupce. „Návštěvníci se mohou těšit na několik desítek plakátů, prospektů či modelů a dalších artefaktů nákladních a osobních vozů Tatra, které jsme pro ně ve spolupráci s muzeem připravili celkem ve 14 vitrínách. A je opravdu nač se dívat," uvedl Martin Kupec během slavnostní vernisáže ve čtvrtek 8. února. Sběratelské činnosti se věnuje zhruba dvanáct let.

Kromě značky Tatra se zaměřuje i na Škodu, Liaz, Pragu i vozy, které se vyrábějí ve světě. „Nemám to sice přesně spočítáno, ale má sbírka čítá řádově stovky artefaktů tohoto druhu," dodal Kupec s tím, že mu zároveň slouží i jako podklad pro jeho úspěšné knihy. Ta poslední je právě o Tatrách. 

S tatrovkami má bohaté zkušenosti i náměstek hejtmana pro kulturu Pavel Hroch, který nad výstavou převzal záštitu. „Kdysi jsem pracoval ve firmě, která prodávala i opravovala vozidla této značky. Je to auto, které bylo a je v terénu téměř bez konkurence. Jedná se zkrátka o takovou mojí srdeční záležitost a výstavu mohu všem jen srdečně doporučit," uzavřel Hroch. Dospělí mohou zavzpomínat, děti mohou zaujmout malé modely. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace