Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ha, ha, ceeee!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Jsou drogy hodné a jsou drogy zlé?

Článek

Drogou je z lékárenského hlediska každá rostlina. Jedno, zda jde o petržel, celer, kmín nebo kratom. Každá rostlinka má potenciál pomáhat, každá může v nepřiměřeném dávkování nebo nevhodné kombinaci škodit. (Mimochodem: víte, že mezi škodlivé kombinace patří souběžné požití cibule s česnekem? Nebo ovoce se zeleninou? Také to jsou rostliny.)

Člověk užíval rostliny od pradávna. Jednak je využíval jako potravu, zejména plody, kořeny a kůru. Archeologické nálezy koster ovšem potvrzují, že musel znát i jejich hojivé a anestetické účinky. Ke svým znalostem došel pravděpodobně metodou pokus-omyl, ale z jeho objevů čerpáme dodnes. Díky současnému stupni rozvoje výzkumných metod doplňujeme své znalosti o další poznatky a možnosti využití.

Nic ale není jen dobré, nic není jen zlé. To je známá pravda. Všeho moc zkrátka škodí. Například tělesná cvičení jsou vhodná, ale nepřiměřená zátěž může mít za následek zdravotní komplikce. Čerstvé ovoce je přínosem, ale ošetřené spoustou chemikálií škodí. Bylinné čaje pomáhají při léčbě různých zdravotní obtíží, ale jejich dlouhodobé jednodruhové užívání může způsobit komplikace. To všechno není vina rostlin a jejich plodů. Za to si může člověk svým nerozumným chováním. Příklad? Krásná konvalinka, voňavá něžná květinka. Většina lidí ví, že je jedovatá. Ale málokdo ví, že má povzbující účinek na srdce a proto několik kapek její tinktury lze použít při náhlých srdečních záchvatech, tedy stavech přímo ohrožujících život. Když jsme poučení a znalí práce s bylinami. Podobně je to i s mnohými dalšími rostlinami. Vždy jde o znalosti, zkušenosti a zodpovědnost. V nezodpovědných rukách se i běloučký slaďoučký cukr stává smrtícím prostředkem.

Tolik o rostlinách. Jak jsme na tom ale s chemickými preparáty? V kolika rodinách existují nekontrolovatelné zásoby růžových, modrých, zelených a kdovíjakých dalších tabletek a tobolek? Kde má kdo jistotu, že tyto chemikálie užívají lidé zodpovědně? To, že každé balení léku obsahuje i upozornění na možné vedlejší účinky a doporučené dávkování, to jejich bezpečné užívání nezaručuje. Zatímco před vedlejšími účinky rostlinných preparátů jsou lidé důrazně varováni, za jejich užívání dokonce trestně stíháni, užívání chemicky připravených preparátů je podporováno masivními reklamními kampaněmi. Nepostrádá takové počínání logiku? Není ve svých důsledcích stejné, zda si lidé způsobí zdravotní komplikace nevhodným užitím rostliny nebo nevhodným užitím draze koupeného léku? Není už na čase, aby se naši páni poslanci zabývali škodlivými a nebezpečnými účinky i těchto přípravků? I když: budou-li u tohoto tématu předvádět stejná řečnická cvičení jako při jiných příležitostech, bude výsledek také stejný: nevyřeší nic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám