Hlavní obsah
Umění a zábava

O jako ucho: Legendární Kolotoč sledovalo svého času milion lidí. Dívat se na něj můžete i nyní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Kolotoč, legendární a někdy až lehce bizarní soutěž z počátku televize Nova, která 4. února oslavila 30. narozeniny, patří možná k nejvzpomínanějším soutěžním pořadům druhé poloviny devadesátých let.

Článek

Dlouhé roky jej moderoval sportovní komentátor Pavel Poulíček, ale na jakémsi kultovním statusu se podepsali zejména někteří soutěžící a jejich „hlášky“.

Něco málo z pravidel

Kolotoč se vysílal v letech 1996–2003. Pamětníci si možná vzpomenou i na jiné moderátory, třeba na Honzu Musila, ale nejvíce se do historie této jednoduché soutěže zapsal právě zmiňovaný Poulíček, který byl prakticky v každém díle oděn do obleku doplněném o pestrobarevnou kravatu.

Pravidla vycházela z americké předlohy. Základem byla jednoduchá tajenka, kterou bylo pořekadlo nebo slavný výrok. Vždy tři soutěžící točili na jakési ruletě připomínající kolotoč, za uhodnutá písmena získávali body, ale mohli třeba narazit i na políčka „stop“ nebo „bankrot“. Zvítězil ten, kdo měl nejvíce bodů. Obvyklou výhrou, kterou si vítěz také vytáčel na kolotoči, bylo jen několik tisíc korun, ale v případě získání jackpotu šlo o velmi zajímavé sumy dosahující i tří stovek tisíc.

Kolotoč svého času sledovalo i milion diváků. Vysílal se ve všední dny v podvečer vždy po soutěži Riskuj! To je prakticky desetina tehdejší populace. V dnešní době takových čísel dosahují jen seriály z domácích televizních produkcí či podvečerní Ulice.

O jako ucho a kultovní F

Kolotoč proslul zejména výstupy některých soutěžích, kteří v časové tísni před zraky milionu diváků museli rychle hádat písmena do tajenky. Pár z nich stojí za připomenutí.

Soutěžící pan Emil má rád jídlo. „Kromě jídla máte ještě jiné záliby?“ ptá se postaršího pána moderátor. „Sex,“ odpovídá nekompromisně pan Emil. „Co?“ vyjekne Poulíček. „A spánek,“ pokračuje ve smíchu soutěžící a publikum složené převážně s postarších dam šílí. Pan Emil nakonec soutěžní kolo vyhraje, a dokonce získá jackpot, který tehdy činil 240 000 korun.

V jiném díle se Pavel Poulíček ptá soutěžích, zda je „Bubo bubo“ název pro strašidlo. První dvě soutěžící tvrdí, že ano, ale paní Alena nesouhlasí. „Kam byste tedy zabrousila?“ táže se moderátor, soutěžící popřemýšlí a odpovídá: „Já myslim, že to bude v pohádce nějaký strašidýlko, není?“ Ne není. Je to výr velký.

Paní Marie se v jiném díle moc snažila uhádnout poslední písmena tajenky. „Písmeno!“ říká Poulíček. „O jako ucho,“ odpovídá zmateně soutěžící tak, aby stihla hádat v pětivteřinovém limitu.

„H jako Hanka,“ odpovídá v jiném z dílů do skoro vyluštěné hádanky paní Olga. „Je to správně, točte dál,“ vybízí Poulíček. Olga znovu točí a když přijde čas na písmeno, s rozmyslem říká „H jako Hanka.“

To paní Svatava ta ani nemusí točit a už perlí, když mluví v úvodu o svých koníčcích: „Jsou to vnoučata, která nevídám, cestování, na které nemám a snad něco kapne, a televizu!“ Když pak padne po točení řeč na písmeno, je to „J jako jo.“

Pavel Poulíček měl s účinkujícími luštiteli křížovek o zábavu postaráno. K asi největšímu kultu však patří hláška soutěžícího, který by rád poprosil o „F jako fčela“. Ta už ale odfičela, stejně jako milovaný i nenáviděný Kolotoč.

Kolotoč je v televizi i v současnosti

Soutěž se stále dokola vysílá v reprízách. Aktuálně běží na stanici Nova International v brzkých ranních hodinách. Kultovní hlášky jsou pak ke zhlédnutí třeba na YouTube.

Zdroje: ČSFD, talktv.cz a samozřejmě pořad Kolotoč

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz