Hlavní obsah

GLOSA: Zmizely sendviče i kus respektu. Jsou rozhodčí nejslabší článek fotbalu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hřišti dbají na dodržování pravidel, ale jinde je porušili. Na druhou stranu si nelze namlouvat, že fotbalový rozhodčí by měli být papežštější než papež, když se namanou světské okolnosti. Destinace u moře. Teplý večer. Žádné běžné starosti a rodina, naopak konečně klid a kolegové, s nimiž si přes rok moc zase tolik nepokecáte. K posezení u sklenky dobrého pití to vážně vybízí.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Rozhodčí Ladislav Szikszay během podzimního derby pražských S

Článek

Jen je krajně nešťastné, že se vše odehraje na oficálním semináři, který pořádá a platí fotbalový svaz.

O hlučném posezení na hotelu v Tenerife, rušení nočního klidu a hostů, kterým i jeden vyhladovělý rozhodčí zbaštil sendviče, se dozvěděli i na fotbalovém velíně na Strahově. FAČR pobyt zajišťoval, a proto i několik desítek hodin před startem jarní části ligy rozesílal oficiální a vysvětlující stanovisko nejen o chování rozhodčích.

Poměrně úsměvná historka a vlastně docela lidsky pochopitelná kratochvíle několika jedinců zase uškodí renomé, které si rozhodčí u veřejnosti pracně budují.

V Česku nemají lehké pořízení.

Z divadelní hry Ivánku, kamaráde, můžeš si lidé zapamatovali vtipné repliky i poznatek, že arbitři představují snadno ovlivnitelnou esenci domácí kopané.

Později v ní převzal nadvládu všemocný černokněžník Berbr se svou sortou oddaných přisluhovačů s píšťalkou. Bývalý místopředseda svazu nyní stojí před soudem, ale zůstává otázkou, kolik jeho pohrobků nadále zůstává v systému.

Očistný proces v tuzemsku průběžně drhne. Čert vem chybné verdikty, ty se vyskytují i v respekovanějších soutěžích.

Někdejší prvoligový rozhodčí rozhodčí Michal Paták na počátku aktuální sezony hanebně zfixloval zápas třetí ligy, když v utkání Admiry s budějovickou rezervou vymyslel nesmyslnou penaltu. Sportovní laik nejspíš zcela nerozklíčuje, že tou dobou už nefiguroval na listině profesionálních rozhodčích.

Z ní komise rozhodčích v srpnu vyškrtla i Pavla Orla s Adamem Horákem, kteří před utkáním předkola Konferenční ligy v Rize porušili interní etický kodex. Orel v prohlášení připustil, že si po příjezdu na hotel objednal jedno pivo. Souhlas, že jde o banalitu, ale kdo jiný by měl lépe chápat a dodržovat řády než rozhodčí?

I v nejnovějším průšvihu z Kanárů hrál podle informací Sport.cz roli alkohol.

Menší či zásadnější přešlapy jedinců vrhají špatné světlo na celý cech mužů a dam s píšťalkami. Je to jistě trochu nefér, ale jde o stejnou logiku, jako když několik výtržníků a pomatenců řáděním na stadionu zkazí dojem z drtivé většiny slušných fanoušků.

Zároveň by bylo snadné povýšeně odsuzovat rozhodčí. S nástupem VARu, nových technologií a dokonalých kamer se každé jejich rozhodnutí důkladně pitvá. Profese je nevděčnější než kdykoli dřív. Tlak narůstá. Fronty nových zájemců o řemeslo se netvoří. A když zkusí pískat, dlouho u toho nevydrží.

Škodí, že je i společnost obhroublejší. Množí se případy z amatérských soutěží, při nichž hráči, funkcionáři nebo fanoušci vyhrožují nebo rovnou napadnou rozhodčí. Proti nabroušené přesile se sudí stávají nejslabšími články fotbalu.

Současné dění vybízí k názoru, že jsou nejslabším elementem i na domácí profiscéně. A v tomhle případě nemáme na mysli jen fyzično.

Reklama