TOPlist

Chmaták vletěl do Apple Storu a ukradl 49 iPhonů. Za pár minut mu byly k ničemu

Zloděj v Apple Store
  • Lupič vpadl do kalifornského Apple Store a do kapes si nacpal 49 iPhonů
  • Obsluha si ho ale nevšímala, ukradené telefony totiž mimo obchod přestanou fungovat

Bizarní případ loupeže v Apple Store za bílého dne otřásl městem Emeryville na západním pobřeží USA, nedaleko San Franciska. Incident, který vypadá skoro jako schválně nahraný, zvěčnil na videu jeden ze zákazníků. Přestože policie zloděje zatím nedostihla, ukradené zboží mu k ničemu nebude.

Bleskový lupič v Apple Store

Uživatel sítě TikTok s přezdívkou @bustdowncorn zveřejnil ve středu video, na kterém zachycuje maskovaného lupiče v jednom z kalifornských obchodů Apple Store, kterak ze stolů vytrhává vystavené iPhony a cpe si je do kapes a do kalhot. Konkrétně se má jednat o kamennou prodejnu na Bay Street v Emeryville v Kalifornii.

Video se stalo virálním a během 24 hodin nasbíralo více než 3,3 milionu zhlédnutí. Bizarní je na něm především to, že obchod byl tou dobou v kompletním provozu, otevřený a plný zákazníků. V pozadí na videu je dokonce vidět, jak několik zájemců v demo zóně testuje headset Vision Pro.

Podle autora videa měl zloděj ukrást 49 iPhonů a pak z obchodu utéct, nastoupit do černého Hyundai Elantra a ujet pryč. Obsluha prodejny Apple proti zločinci nijak nezasahovala, což na videu působí trochu úsměvně, nicméně má to svůj význam.

Obsluha se jen dívala

Dle interních pokynů prodavači v Apple Store nesmějí se zloději nijak interagovat, aby se předešlo případnému násilí. Telefony vystavené na prodejně ale především nejsou plnohodnotné kusy, které slouží k prodeji. Jde o tzv. demo modely, které mají upravený software a po vynesení z obchodu (a poté, co ztratí přístup k servisní Wi-Fi síti) se de facto zablokují a přestanou fungovat.



Redmi Note 13 Pro 5G



Nepřehlédněte

Soutěž: buďte kreativní a vyhrajte smartphone Redmi Note 13 Pro 5G

Nenechavci, kteří podobné nájezdy na Apple Story podnikají, většinou o tomto opatření nevědí, anebo vědí, ale rozhodnou se telefony zpeněžit jinak. Například je prodají na náhradní díly.

Nejde přitom o první podobný incident v okolí měst San Francisco, Oakland a Emeryville. Například 31. prosince vešel lupič do Apple Store v Berkeley a odnesl si 29 iPhonů v hodnotě 26 tisíc dolarů (asi 605 tisíc korun). V letošním roce jde již o čtvrté vloupání v této oblasti. Guvernér státu Kalifornie Gavin Newsom o tristní situaci dle svých slov ví a přislíbil větší počet hlídkujících policistů.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku