ahead – 1200×100

PLAY.CZ

Právě poslouchá celkem 6067 posluchačů.

Seznam rádií

Seznam stylů

Seznam krajů

Prague Music Performance uvede hudbu avantgardisty Jamese Tenneyho

0 jsk 9.2.2024

Prague Music Performance oznamuje první koncerty letošního roku. Aktuální ročník otevře hudbou vlivného amerického skladatele Jamese Tenneyho, souputníka Philipa Glasse či Steva Reicha. Druhý koncert nabídne nevšední večer složený hned z šesti premiér nových skladeb od čtveřice renomovaných současných autorů.

Odkaz Jamese Tenneyho oslaví 1. března v pražském Divadle X10 dva mezinárodní ansámbly – Klang Systematiek a PMP Ensemble. V české premiéře uvedou dílo Postal Pieces (2004), které Tenney nazval Scorecards. Jedná se o pozoruhodnou sérii jedenácti skladeb vytištěných na pohlednicích, přičemž každý pohled obsahuje kompletní dílo, které mají instrumentalisté provést. Koncert nazvaný 6 PREMIERES, který zazní 24. března v prostoru DOX+, přinese naopak zcela nové skladby od Rolanda Dahindena, Didrika Ingvaldsena, Jana Dobiáše a Daga Magnuse Narvesena.

Různé kompoziční přístupy přiblíží mezinárodně proslulí sólisté – německý freejazzový klavírista Alexander von Schlippenbach, renomované klavíristky Hildegard Kleeb a Ellen Ugelvik, norský perkusionista Dag Magnus Narvesen či český experimentální hudebník Mikuláš Mrva, ale i větší tělesa, jako jsou originální a svým složením proměnlivé formace PMP Ensemble I Orchestra a Dust in the Groove.