Hlavní obsah
Názory a úvahy

Syndrom Fajst. Čím více důchodců na síti = tím více nenávisti??

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Napsal jsem dva otazníky. Hned na začátku musí být jasné, že nejde o tvrzení, ale o otázku na kterou si musí každý odpovědět sám. Já to sám za sebe zkusím. Znáte důchodce pana Fajsta? Kdo by neznal.

Článek

Každý jistě zná směšnou figurku z nejslavnějšího díla Karla Poláčka a hlavně z úspěšného televizního seriálu. Prudícího, obtěžujícího seniora, konzervativního moralisty vzpomínajícího na „staré dobré časy“ a útočícího na mladé a novoty.

Chtěl snad Karel Poláček urážet a zesměšňovat všechny důchodce? To jistě ne. Pouze pana Fajsta a jemu podobné. Pořád je takových „Fajstů“ všude plno a je úplně jedno, zda jde o rok 1903, kam je situován děj knihy, či posunut o třicet let později v televizním seriálu.

Jsou nesmrtelní a dnes v roce 2024 mají oproti svým kolegům z minulosti velkou výhodu. Mohou prudit, obtěžovat a plivat nenávist na sociálních sítí. Jejich záběr už není jen okolí kde bydlí, ale celý virtuální prostor. Jsou spojeni do velké síly, která útočí na ostatní.

Dnešní doba zdivočela. Může za to internet? Na sociálních sítích řádí šikanující zdivočelé děti a zdatně jim sekundují zdivočelí důchodci plnící sociální sítě nesmyslnými bláboly, nadávkami, urážkami a zapšklou nenávistí.

Znovu opakuji a zvýrazňuji. Nejedná se o všechny důchodce, pouze o jejich určitou část. O jak velkou část jde? Těžko odhadovat. Kde je hledat? Jsou to především ti, které si vodí zdejší „důchodcovská strana“ a její už zdivočelý Vůdce. Ten jim maže med kolem huby a v jejich myslích je přetvořil v jakousi místní šlechtu, které se mají všichni s úctou klanět. Běda, pokud to někdo neudělá. Zasypou ho urážkami a nenávistí.

Tak jako nedávno soudce Ústavního soudu. Jeho předseda byl přímo šokován tou silou, množstvím nadávek a primitivní nenávisti. A to především od důchodců.

A co má odpověď na otázku kterou jsem si sám na začátku položil? Opravdu to tak vypadá, že čím více důchodců si osvojí počítačovou gramotnost, tím je jejich hlas nenávisti na sociálních sítích silnější. A znovu opakuji. Nejedná se o všechny důchodce a nejde o házení všech do jednoho pytle.

Frustrace, zapšklost a už směšný morální konzervatismus si vybírají pro svou nenávist své cíle. Tím jsem byl i já v diskuzi pod jedním ze svých posledních blogů. Dovolil jsem si opravdu hodně. Poukázal jsem na několik důchodců, kteří žijí v obecních bytech 20 let skoro zadarmo a ještě mají tu drzost si stěžovat a „zoufat“…

Co k tomu víc napsat? Je mi těch důchodců, kteří mi napsali tolik hnusu v podstatě líto. Jejich duše jsou nemocné pochybným vnímáním reality a nenávistí. Nazval jsem to „Fajstův syndrom“. Měli by se nad sebou zamyslet. Na místo toho, aby se radovali z posledních let, které mohou prožít v materiálním blahobytu, o kterém se mohlo jejich předchůdcům jen zdát, se chovají opravdu nechutně.

Diví se potom tomu, že je na ně mladá a střední generace naštvaná a hledí na ně s despektem? Pokud chtějí úctu a uznání, tak tu jistě nezískají někdy až fanatickou podporou svého důchodcovského Vůdce, který je záměrně štve proti ostatním a rozeštvává tím celou společnost.

Diví se tomu, že ta úctyhodnější, rozumnější a moudřejší část jejich kolegů - důchodců (a já doufám, že je jich aspoň polovina) na ně hledí se znechucením?

Pokud se ještě vrátím k diskuzi pod svým blogem, tak jsem se místy i dost pobavil. Agresivní část diskutujících hned autora blogu, který údajně „uráží důchodce a štve proti nim“ považovala za někoho mladého, nezkušeného a dokonce i za absolventa jakési zbytečné vysoké školy či pracovníka neziskovky, kterého chtěli nahnat do pořádné práce.

Prostě za „nepřítele“, který je jim předkládán. Opravdu vtipné. Autor tohoto blogu má jen několik let do důchodu a má odpracováno 40 let v dělnických profesích…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz