TOPlist

PlayStation 5 Pro je za rohem. Sony pak představí nejvýkonnější konzoli na světě

Koncept PlayStation 6
  • Sony již letos představí PlayStation 5 Pro
  • Vylepšená generace má přijít v září, na trh se dostane do konce roku
  • Na rok 2028 pak Sony připravuje premiéru PlayStation 6

Rok 2024 bude nejspíš rokem upgradů herních konzolí. Xbox sice stojí v pozadí, svou novinku však zcela jistě odhalí Nintendo (nejspíše půjde o očekávaný Switch 2) a také Sony. O tomto výrobci se již dlouho šušká, že připravuje subgenerační obměnu své hlavní konzole. Kromě PlayStationu 5 Pro se však často hovoří také o PlayStationu 6 coby zcela nové generaci.

PlayStation 5 Pro na cestě

YouTube kanál RedGamingTech zveřejnil ve čtvrtek video, ve kterém sumarizuje úniky týkající se nové verze PlayStation 5 Pro. Oficiální představení je údajně velmi blízko, protože vývojářská studia již z velké většiny obdržela svůj vlastní vzorek.

Tyto vzorky, nebo také „dev kity“, Sony rozesílá vývojářům nějakou dobu před oficiálním uvedením konzole, aby pro ni mohly tvořit hry a testovat je na tom správném hardwaru. Vývojářské kity většinou nedisponují finálním designem, ale vnitřní výbava je stejná jako u produkční verze, která zamíří do obchodů.

V praxi to znamená, že takřka nic nebrání tomu PlayStation 5 Pro představit. Podle novináře Toma Hendersona k premiéře vylepšené verze dojde v září letošního roku, do prodeje se pak prý dostane ještě do konce roku. Cena by neměla přesáhnout hranici 15 tisíc korun v přepočtu.

Nejvýkonnější konzole v roce 2028

Na obzoru je pak ještě jedna novinka, a sice zcela nová generace PlayStation 6. Ta má dle dostupných informací dorazit nejdříve v roce 2028, což by odpovídalo 8letému cyklu. Předchozí generace PlayStation 5 dorazila v roce 2020 po dovršení 7letého cyklu po PlayStationu 4. Stejná doba odděluje i PS4 a PS3.



Koncept PlayStation 5 Pro



Nepřehlédněte

Máme specifikace PlayStation 5 Pro. Unikl i termín odhalení

Ohledně PS6 začínají prosakovat i informace týkající se výbavy. Zdroj blízký Sony tvrdí, že půjde o nejvýkonnější konzoli na světě. Využívat má opět výkonné čipsety od AMD, díky kterým dojde ke zlepšení ray-tracingu, path-tracingu, a využito bude i strojové učení a umělá inteligence.

Autor článku Jakub Fišer
Jakub Fišer
Novinář, fanoušek moderních technologií, letních měsíců a asijského jídla. Mám rád filmy od Lynche, obrazy od Pollocka, french house a fotbalový klub Arsenal. Ve volném čase hraju na PlayStationu a chodím běhat.

Kapitoly článku