Dnes Úterý - polojasno 27°C
Zítra Středa - skorojasno 23°C
Úterý 30. 4. 2024
Svátek má Blahoslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Krčská nemocnice bude mít vlastní čistírnu odpadních vod
Hlavní dominanta krčského areálu. Zdroj foto: Fakultní Thomayerova nemocnice

Krčská nemocnice bude mít vlastní čistírnu odpadních vod

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici (FTN) v pražské Krči bude fungovat čištění specifických nemocničních odpadních vod (OV) přímo u jejich zdroje, a to díky novým unikátním technologiím, které budou poprvé použity ve zdravotnickém zařízení v Česku. Informoval o tom mluvčí FTN Petr Sulek.

Jedná se o společný projekt společnosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK) a FTN, která se tak stane první nemocnicí, kde tyto technologie budou použity. Podrobnosti budou sděleny příští týden ve čtvrtek 15. února na tiskové konferenci.

Projekt byl finančně podpořen a realizován díky norským fondům prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR. V areálu FTN bude postaveno zcela nové zařízení na čištění odpadních vod, které mají nejen infekční charakter, ale jsou také velmi zatíženy různými farmaky, která nejsou stávajícími technologiemi na běžných čistírnách účinně odstraňována.

„K tomu však pomůžou nové technologie, které proces čištění optimalizuje a umožní efektivní a účinné odstranění znečišťujících látek z odpadních vod,“ dodal Sulek. Odpadní vody z nemocnice mohou být podle mluvčího OVK Tomáše Mrázek také zatíženy mikropolutanty, především farmaky, která nejsou stávajícími technologiemi na běžných čistírnách odpadních vod odstraňována. 

„Takové látky se pak mohou dostávat do povrchových vod a negativně ovlivňovat i další složky životního prostředí. Odstraňování zbytků léčiv z odpadních vod je rovněž jedním z klíčových nástrojů v boji s předcházením vzniku antibiotické rezistence bakterií,“ sdělil Mrázek. 

Odborníci PVK podle něj budou sledovat a vyhodnocovat účinnost zařízení a technologii procesu čištění dále optimalizovat. Ověřené technologie chce společnost v budoucnu nabídnout i ostatním nemocnicím. 


Autor: Jan Puci

Podezřelé zavazadlo vyklidilo halu hlavního nádraží, v kufru bylo oblečení

Včera v 18:33

Kvůli nálezu podezřelého zavazadla byla v pondělí dopoledne před jedenáctou hodinou evakuována hlavní hala hlavního nádraží. Nakonec se ukázalo, že se ve velkém kufru ukrývalo oblečení. Cestující se v poledne na nádraží mohli vrátit bez omezení.  

V Praze na Harfě jsou high-tech laboratoře pro vývoj nových léků

28. dubna 2024 ve 23:28

Objevy z ÚOCHB mají od středy větší šanci, že se dostanou do praxe, a pacienti s dosud neléčitelnými nemocemi mají zase silnější naději, že se dočkají účinné terapie. Fungovat totiž začíná na české poměry unikátní translační centrum spojující vědu a její komerční využití –...

Při požáru bytu v Záběhlicích zemřel člověk

28. dubna 2024 v 16:31

Nedělní ranní požár bytového domu v Záběhlické ulici v desáté městské části měl bohužel tragické následky. 

Další články
Nahoru